Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Ismeretlen ismerősök – a C64 variációi

2011.08.21. 16:16 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO >>>> : 12273 : 0


További retro hírek, érdekességek és letöltések: www.retrotime.hu 

A Commodore 64 neve bizonyára ismerősen cseng mindenkinek, hiszen a 8 bites korszak legtöbbet használt és legtöbb példányban legyártott gépéről van szó. Hihetetlen mennyiségű játék és alkalmazás született rá, mindenre használható volt ez a gép a folyamatirányítástól kezdve a bérszámfejtésig.


Persze az igazi csúcsot az otthonokban döntögette a kicsike, szó szerint milliók rángatták a joy-t egy-egy nevesebb játék használata közben. A Commodore céget váratlanul érte a nagy siker, igazából nem tudtak az 1982-ben debütált gép sikerében fürdő cég nagyon sokáig nem is igazán próbált változtatni a gép paraméterein.

Születtek persze variáció a gépnek ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót:

Educator 64 - specifikációk
A Commodore már a C64 alapgéppel is megpróbálta meghódítani az amerikai piacot, azonban ez csak részben sikerült neki, az otthonokban tért hódított a C64, azonban az iskolákban és egyéb oktatási intézményekben hatalmas előnnyel vezetett az Apple az Apple II nevű gépével. Ránézve a gépre láthatjuk, hogy milyen szempontok vezérelték az alkotókat, a robosztus felépítés és a kompakt kiszerelés elvileg alkalmassá kellett volna, hogy tegye a gépet a feladatára. A helyzet azonban nem így alakult. A monochrome megjelenítővel felszerelt gépek nem tudtak elterjedni túlságosan annak ellenére, hogy a Commodore komoly oktató csomagokat kínált a géphez, sőt az utolsó időszakban már színes kijelzővel forgalmazta a gépet. Több extra verzió is napvilágot látott az idők folyamán, azonban ezek nagyrészt ugyanarra a sorsra jutottak, mint az utolsó nagy tétel a gépekből, melyet a cég a gyűjtőknek árult ki potom áron…

SX/DX 64 Executive computer – specifikációk
Szintén 1983-ban járunk mikor is a tervezők agyában megfogant a gondolat – készítsünk egy kompakt C64-et, mely hordozható is. Persze itt a hordozhatóság még csak képletesen érhető, hiszen a gép nyomott vagy 10-15 kilót teljes életnagyságában. A beépített színes kijelzővel mindenesetre a Commodore első volt a világon a hordozható gépek között, de ez sem mentette meg a masinát a csúfos bukástól. Az 5 inches monitoron persze kicsit problémás volt játszani, de hát ezt a gépet alapvetően nem is erre a célra tervezték. A beépített 1 vagy 2 híres 1541-es drive persze nem lett volna akadály, azonban a gép nem rendelkezett kazetta csatolóval, ami sok játék élvezetétől fosztotta meg a tulajokat, melyek az interface memóriáját is használták tárolásra. A DX64 készült kisebb példányszámban, de persze az egész project csak a halva született ötletek tárházát gyarapítja.

Commodore C64GS
Születtek próbálkozások arra nézve is, hogy a C64-et a konzol piac irányába tolják el. Ennek eredménye a C64GS, mely tulajdonképpen egy billentyűzetétől és csatlakozóitól megfosztott C64. A gép tetejére egy cartridge portot építettek, melybe 512k-os játékcartridge-ket lehetett illeszteni, amik azonban nem volt kompatibilisek a C64 játékaival.

C65
Tombolt az Amiga láz, mikor is még mindig a régi sikerek nyomdokai lépkedve 1990-ben tervek születtek a C64 modernkori feltámasztására. Tulajdonképpen a gép nem nevezhető teljes mértékben a C64 egy variációjának, mindössze annyi köze van hozzá, hogy egy speciális billentyű segítségével egy az egyben C64-ként jelentkezett be. Az elkészült 50 mintapéldány a gyűjtők egyik legféltettebb kincse, a széria sohasem vált gyártáskésszé, mely főleg a VIC III video IC köszönhető. A gép gyorsabb és fejlettebb lett volna sok tekintetben, mint a piacon levő Amiga típus, így érthető, hogy a Commodore nem akart saját magának konkurenciát teremteni.

Golden C64
A C64 korszakot a legjobban ez a gép szemlélteti, mely az egy milliomodik legyártott C64-es, melyet 1986 december 5-én készítettek Németországban. 200 darab emlékpéldány készült arannyal futtatva, melyek szinte felbecsülhetetlen értékűen a gyűjtők számára. Egyébként a gép 1982 és 1993 között készült és egyes becslések szerint 17 és 22 millió példány hagyta el az üzemeket belőle.

A C64 korszakot a legjobban ez a gép szemlélteti, mely az egy milliomodik legyártott C64-es, melyet 1986 december 5-én készítettek Németországban. 200 darab emlékpéldány készült arannyal futtatva, melyek szinte felbecsülhetetlen értékűen a gyűjtők számára. Egyébként a gép 1982 és 1993 között készült és egyes becslések szerint 17 és 22 millió példány hagyta el az üzemeket belőle.

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.