Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

ZX érdekességek

2011.10.26. 22:22 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO >>>> : 12095 : 0


További retro hírek, érdekességek és letöltések: www.retrotime.hu 

Tintin táskája
 
1980-ban Gerard TOUITOU, aki az Olivetti eladója volt Belgiumban elkészítette a világ első „hordozható” számítógépét az IBM és a több nagy előtt. Találékony barátunk a ZX-80-at (később ZX-81-et) bepakolta egy aktatáskába, mellékelt hozzá egy magnót és egy printert. A másik kézbe pedig fogott egy mini hordozható TV készüléket. A rendszer bombabiztos volt, csak hát némi áramra volt szükség a működtetésére.

A ZX-81 belülről

Érdemes szemrevételezni a gépet belülről, hogy lássuk a viszonylag kicsi Z80A (jobb oldalon) mellett mekkora volt a Sinclair gép ROM-ja mely az igencsek fejlett oprendszer tartalmazta. Figyelemre méltó még a videomodulátor, mely pályázhat a legkevesebb alkatrészből összeállított eszköz címére.

A billentyűzet

Tanulmányozzátok át a billetyűzet felépítését, érdekes megfigyelni a Space méretét és az Enter még nem szabványosodott nevét (NEW LINE)

Utolsóként pedig íme két ZX81 klón képe, ebben toronymagasan vezetett a Sinclair család, mindegyik gépnek hatalmas mennyiségű klónja akadt világszerte.


Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.