Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Seltron és Texas, két ismerős

2011.12.29. 09:02 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO >>>> : 11513 : 0


További retro hírek, érdekességek és letöltések: www.retrotime.hu


Soron következő két gépünk akár ismerős is lehet, hiszen előfordultak a nem hivatalos importban annak idején, igaz valószínűleg nem nagy számban.

Seltron 200 Color Computer

Az első delikvens a maga nemében egyedülálló darab, hiszen rákeresve a nagy internetes keresőkben egyetlen egy találatot sem jelez a gép. A masina Seltron 200 névre hallgat is igencsak tisztességes kiszerelésben érkezett meg hozzánk. A trükk abban keresendő, hogy a gép licenszelt termék, a kiinduló konstrukciót Laser 200-nak hívták. Ezt a gépet a Video Technology nevű cég dobta piacra 1983-ban, méghozzá Hong Kong-ban. A sikeres konstrukció a Spectrum műszaki paramétereit idézi, hiszen ebben a gépben is a Zilog Z80A dobog 3.5 MHz-en. A hasonlóságok azonban ezzel ki is merültek, hiszen a gép több paraméterében alul marad a nagy elődnek. Ugyan csak 1985-ig gyártották a gépet, azonban ez idő alatt a szorgos távol-keleti marketingesek a világ több pontján is elterjesztették a gépet. Ennek köszönhető, hogy Óceániától kezdve Finnországig találkozhatunk másolatokkal, melyek nagy valószínűséggel csak a nevükben térnek el az alap konstrukciótól. Egy ilyen klón a mi Seltron 200-unk is, melyhez azonban akkurátusan minden kézikönyvet és leírást elkészítettek magyarul, de a fentiek tanulsága szerint nem volt nagy siker a gép, nem maradhatott fent túl sok példány belőle.

Texas Instrument TI99/4A

Másik gépünk amerikai felségvizekről származik, útját azonban nehéz lenne követni, már csak azért is, mert a sorozatot 1979-ben kezdték el gyártani. Az igencsak jó névnek örvendő Texas Instruments készítette a gépet és az egyik legsikeresebb sorozat volt a mikro gépek témakörében. Sok érdekességet és furcsaságot rejt a gép magában, ilyen például az alap 256 byte RAM (?), mely 4, 16, vagy 32 Kbyte-ra volt bővíthető. A tervezők nagy szerepet szántak a gépben lévő cartridge portnak, igen szép számú kiegészítés és program jelent meg így, köztük a géphez kapott sakkprogram is. Egyébként ezeken a kazettákon néhány esetben akát 36 Kbyte-nyi program is helyet kapott. A saját TI Basic igen fejlettnek volt mondható a kor gépeihez képest, több grafikus mód és sprite-ok is rendelkezésére álltak a programozóknak, igaz csak gépi kódú alkalmazásokban. Kimagasló ellátottsággal rendelkezett a gép perifériák tekintetében, hiszen akár lemezegységet is rendelhettek a boldog tulajok a masinához.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.