Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Az ABC elején

2012.01.22. 08:41 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11740 : 0


További retro hírek, érdekességek és letöltések: www.retrotime.hu

Ismét egy-két olyan gép kerül a színetek elé, amiket valószínűleg még hallomásból sem ismertek. A válogatásba belekerült példányoknak ezek kívül pedig van még egy közös jellemzője, méghozzá az, hogy mindegyiknek a neve A betűvel kezdődik. Persze más betűvel is meg lehetett volna tenni ugyanezt, de erre még ráérünk később is.


ABC80

A Luxor készítette kis gép 1978-ban látta meg a napvilágot Svédországban és több olyan paraméterrel is rendelkezett, ami érdekessé teszi számunkra. Az ottani iskola számítógép címére pályázó gép nagyon elterjedt az északi országban, köszönhetőn a jó tulajdonságainak. Ugyan a gép nem volt kompatibilis semmivel, de a Z80 párosítása a cég által készített Luxor basiccel nagyon szerencsésnek bizonyult. A gép inkább a szöveges üzemmódban virított, hiszen 78*75 pixeles monokróm grafikus módja nem nevezhető igazán csúcskategóriásnak. Mindenesetre legalább teljes értékű billentyűzettel látták el a masinát, így könnyebb volt vele a munka. Az igazi nagy poén a hang volt a gépben, hiszen ilyen nem létezett alapban. A beépített ROM tartalmazott mindenféle előre generált effektet, melyeket le tudod játszani az apró szerkezet. A vállalkozó kedvűen azonban megoldották a problémát, a magnó csatlakozó két lábának összekötésével remek effekteket lehetett generálni a géppel.


Aquarius


A Mattel cég a távol-kelti, közebbről honk-kongi illetőségű Radofin Electronics céget bízta meg egy mikroszámítógép kidolgozásával. A cég, aki már az Intellivisionnak is szállított 3 prototípust készített el első körre, melyből kettőt meg rendeltek tőle. Ebből lett a híres Aquarius 1-2. Az akkor aktuális trendnek megfelelően a gép Z80A-t tartalmazott, mely a megszokott 3.5Mhz-en ketyegett. Az egyéb paraméterei nem voltak túl kimagaslóan a gépnek, sőt a használható RAM mérete kifejezetten kevés volt a maga 1.7Kbyte-jával. A kicsi terület felett a Microsoft Basic egy speciális verziója látta el a vezérlést. Grafikai mód ugyan létezett, de ezen csak az előre definiált 128-as ASCII kód feletti karaktereket lehetett használni. A gyenge fogadtatás egyértelműen a harmatos paramétereknek és megoldásoknak szólt, a gépet 3 hónap után kivonták a forgalomból. Érdekes kiegészítők készültek el közben azért a géphez, itt volt mindjárt a Master Expansion Module, mely többek között disk-drive-ok illetsztését és CP/M kezelését tette lehetővé. A másik ilyen izgalmas a kiegészítő volt a Home Computer System Command Console, melynek segítségével a gép 255 elekrromos eszköz vezérlését is el tudta látni.


Archimedes

Következő áldozatunk némileg túlmutat a home computer kategórián, azonban sok érdekességet mutat, melyek miatt mindenképpen itt a helye. Ez volt a világ első RISC házi számítógépe, mely 32 biten ketyegett. Ez első hallásra nem nagy durranás azonban ne felejtsük el, hogy 1987-et írunk. A dolog különösen érdekes, ha megnézzük milyen gép is tarolt ekkoriban, hiszen ez évben az Amiga és az Atari dominált a piacon, de csak 16 biten. Ezek után érthető, hogy igen nagy reménnyel tekintettek a jövő elé az Acorn-nál. A jövőképet csak színesítette, hogy a gép igencsak meggyőző paraméterekkel rendelkezett, melyek közül érdemes egyet-kettőt felsorolni. 21 grafikus módban üzemelt a gép, melyek között akadtak nagyfelbontásúak szép számmal, kimagasló OS-t kapott a vas (taskbar, antialising-es fontok, nem rögzített menük a képernyő tetején, nem csak outline ablakkal jelzett mozgó ablakok, stb), a ROM-ba égetett BASIC, mely nem igényelt fordítást és természetesen a sztereo 8 csatornás zene. Ebben az időben minden mikroszámítógép hívőnek megdobbant a szíve ezekre a dolgokra, pláne ha meglátta David ‘Elite’ Braben játékdemoját a gépre, mely 256 színben, filled vektorokkal, real-time árnyékolással és fényekkel operált és messze lenyomta az Amiga és Atari tudását.

Hihetetlen mennyiségű alkalmazás és kiegészítő született a gépre, azonban ez sem tudta meggátolni a gép halálát. A születés helyén Angliában sikeres volt a gép, azonban a világméretű elterjedését gátolta a PC ipar fejlődése, mely véget is vetett a gépnek. Ennek ellenére a mikro számítógépek egyik legérdekesebb darabjáról van szó, a gyűjtők egyik álmáról.


Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.