Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Spectrum klónok I.

2012.04.26. 13:05 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11086 : 0


Szép számmal születtek Spektrum klónok a volt szocialista tábor országaiban a gép létezése alatt, ezekből csemegéztünk egy kicsit.


Didaktik Gama

Első versenyzők a közeli Szlovákiában látta meg a napvilágot, méghozzá 1987-ben. A Didaktik Skalica által készített gép több generációt is megélt, és igen sikeresnek volt mondható ebben a régióban. Több apróbb módosítást is véghez vittek a készítők az eredeti Spectrumhoz képest, kapott a gép egy i8255-ös párhuzamos portot, valamint 80Kbyte RAM-mal szerelték fel az apróságot. Ennek érdekes története van, hiszen a Z80A alapú gépek csak 64 Kbyte-ot tudtak megcímezni. A fennmaradó 32Kbyte-ot kapcsolni lehetett a gépen, melyet egy LED jelzett is a házon. A Gama egyébiránt nem volt teljesen kompatibilis az eredeti Spectrummal, melynek oka az is lehetett, hogy a rendszerváltozók nem egyeztek meg. A gépből három variáció készült, melyek a fantasztikus Gama'87, Gama'88 és Gama'89 névre hallgattak. A módosítások igazából csak a bugok kijavítására korlátozódtak, komolyabb problémák nem merültek fel a géppek kapcsolatban.

Didaktik M 48

A Gama fejlesztése után vágtak bele a készítők egy újabb Spectrum klón fejlesztésébe, mely az M 48 nevet kapta. Tulajdonképpen nagyon sok minden nem maradt eredetiben a Spectrumból, hiszen itt már az eredeti ROM helyett is a Didaktik M ROM 91 fantázia nevű chip muzsikál, valamint az ULA (video chip) is más. A nagy méretű házba integráltak egy Kempston és egy Sinclair joy interface-et, de a csatlakozója sajnos egyiknek sem volt szabványos.

Didaktik Kompakt

1992-t írunk, már igazából gőzerővel nyomul az Amiga és az ST, de szlovák barátaink még mindig a Spectrum környékén ólálkodnak. A Kompakt tulajdonképpen egy erősen felturbózott M 48, melybe beleintegráltak egy 3.5"-os drive-ot, mely DD-s (880Kbyte) és HD-s (1.8 Mbyte) lemezeket is kezelt. Az eredeti 16k-s ROM-ot megduplázták a tervezők és a másik 16K-ba az MDOS OS-t telepítették. Alapban 48Kbyte RAM-mal szállították a gépet, de ezt egészen 128Kbyte-ig fel lehetett tornázni. Tulajdonképpen a gép az ideális all-in-one számítógépet próbálta meg modellezni, nem sok eredménnyel.

Robik

1991-ben (kis lemaradással) készült el az orosz Spectrum klón. A Robik 64Kbyte RAM-ot, 8Kbyte VRAM-ot és 16Kbyte ROM-ot tartalmazott. Meglepően jó minőségű billentyűzetet kapott a gép, valamint egy külön kurzor vezérlő blokk is helyet kapott a gépben. Ezzel a joy mozdulatait lehetett emulálni, azonban ezek sajnos játékokban nem működtek. A gépen fellelhető volt egy kapcsoló is, mellyel a latin és orosz karakterek között lehetett váltani. A megjelenítésre mentek rá a készítők egyértelműen, hiszen professzionális CGA kimenet, különálló RGB vezérlők és szín invertáló is helyet kapott a gépben. Egyébiránt a Robik csak az egyik példája az orosz klónoknak, hiszen szám szerint 44 különféle Spectrum klónt számoltam össze egy listában, ha nem haragszotok meg érte, akkor nem ismertetem őket egyenként.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.