Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Spectrum klónok II.

2012.05.26. 21:07 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11191 : 0


Szép számmal születtek Spektrum klónok a volt szocialista tábor országaiban a gép létezése alatt, ezekből csemegéztünk egy kicsit.


CIP-03

A szomszédos Romániában is tombolt a Spectrum láz, 1988-ban készült az alábbi gép. A masina kék és vörös tokos verzióban készült, és valljuk be őszintén nem sok hasonlóságot mutatott az eredeti Spectrummal. Már a gép szívénél kezdődtek a eltérések, hiszen a Z80A helyett a MMN-80 kódnévre hallgató klón processzor dolgozott a gépben. Az egyezőséget a BASIC interpreter jelentette, mely azonban nem volt fixen beépítve a gépbe, hanem minden egyes bekapcsoláskor be kellett tölteni kazettáról (a reset ellen védett 0-16k-ig tartó területre töltődött fel. A géphez nagyon kevés program készült, de ez nem is csoda, hiszen csak Romániában foglalkoztak a fejlesztéssel.

CIP-04

5 évvel a Spectrum +3 debütálása után látott napvilágot ez a gép, mely technikai paramétereiben szinte sehol nem egyezett meg az eredeti géppel és nem is volt kompatibilis semmilyen Spectrummal (csak BASIC szinten). Ez mondjuk nem is volt csoda, hiszen egyszerűen kihagyták a multi-voice sound generátor-t, valamint az eredeti 3"-os lemezek helyett 3.5"-osakat használtak (bár az utóbbi nem is volt olyan rossz döntés a jövőt ismerve). A 64Kbyte-os ROM elvileg tartalmazta a Spectrum 48k-s, a 128k-s (+3) és a CP/M operációs rendszert is (bizonyára jogtisztán :)). Érdemes megtekinteni az alábbi képet is, mely a gép belsejét tartalmazza…

HC-85

Az 1970-ben alapított Ice-Felix nevű cég, mely egyébként Románia egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása volt kezdett bele 1985-ben egy Spectrum kompatibilis számítógép elkészítésébe. A román iskolákba és egyetemekre szánt gép több tekintetben is komolyan eltért az eredeti Spectrumtól, lényeges alkatrészeket és lehetőségeket módosítottak a készítők. Az egész szerkezetre a kezdetleges készítés volt jellemző, elég csak a billentyűzetet és a műanyag házat megtekinteni. Ennek ellenére egyébként a belső szerelés minősége vetekedett a hasonló nyugati gépekkel.

Micro Tim

Hasonlóképpen az előző géphez itt is a Spectrum kompatibilitás volt a készítők célja. A project egyszerre több szálon futott, az ország több részében fejlesztették a különböző részegységeket. Az összeállt gép persze messze nem hasonlított egy Spectrumra kinézetében, de a bel tartalomban is akadtak problémák, hiszen minden alkatrésze a gépnek a szocialista piacról származott. Ez igaz volt a használt Basic nyelvre is, így igazából nem is tudom mennyire tekinthető klónnak ez a gép.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.