Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

SPECTRUM KLÓNOK III.

2012.07.03. 10:43 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11552 : 0


Szép számmal születtek Spektrum klónok a volt szocialista tábor országaiban a gép létezése alatt, ezekből csemegéztünk egy kicsit.


MicroTim+

Az előző gép továbbfejlesztett változatát takarja a következő masina. Igazából a belső tartalom annyira nem változott meg, mindössze a billentyűzeten változtattak a készítők, melyet lecseréltek, illetve külön házba helyezték el. 


Jet
1990 környékén az ötletes román tervező irodák újabb nagyszerű Spectrum klónnal lepték meg a nagyérdeműt. A gép, a hangzatos Jet nevet kapta és egy telefon dobozban került elhelyezésre. A készítők álcázandó a doboz eredeti funkcióját a kagyló és a szám billentyűzet helyét műanyag takaró lemezekkel látták el. Az átlátszó billentyűzetet akár még praktikusnak is nevezhetnénk, hiszen papír fecnikkel lehetett jelezni bennük a gombok funkcióját (egészen addig nézett ki a dolog jól, míg nem kezdtük el használni a csúszós, lehetetlen gombokat). A gépet (elrettentésül, ez volt a román neve: JET-EM Aparat pentru jocuri pe ecran TV ) kifejezetten a játékokra hegyezték ki, ennek ellenére például nem tartalmazott joy portokat. Érdekes volt az is, hogy ennél a klónnál nem lehetett hallani a játékok betöltését, ami az egyik emblematikus tulajdonsága volt a Spectrumnak.

Elwro 800 
Kicsit északabbra távolodva érjük el a lengyel tájakat, ahol is az ottani oktatási minisztérium megbízásából készült el 1985-ben. A pályázat egy kicsi, iskolákban használható, teljes Spectrum kompatibilitású gépet kívánt, amit a cég teljes mértékben meg is tudott valósítani. A készítők ráadásul teljes hálózati lehetőséget biztosítottak, mely lehetőség a floppy drive-ok és printerek megosztására is kiterjedt. Az 500 darabban gyártott gép sohasem került fel a csúcsra, bár az alapverzión kívül további két módosított gép is kikerült a piacra. Érdekes egyébként a gép ház megoldása, hiszen a gusztusos doboz eredetileg egy játék pianínót rejtett, ezért van a gép tetején a kottatartó drót is.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.