Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

A Timex család

2012.10.04. 23:06 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 10652 : 0


Egy olyan home computer családról lesz szó mostani számunkban, ami ismerős is lehet már nektek, hiszen elvileg a Sinclair gépek amerikai változatáról van szó. Azért csak elvileg, hiszen mint később látni fogjátok jelentős különbségek fedezhetők fel a gépek között. Csapjunk hát a lovak közé, repüljünk vissza az időben egészen 1982-ig.


Timex Sinclair 1000
Egy év telt el a ZX-81 európai megjelenése óta, mikor is Sir Siclair végre megtalálta a módot rá, hogy az amerikai piacri is begyalogoljon a Timex hátán. Az első gép tulajdonképpen szinte egy az egyben a ZX-81 volt, mindössze a memória méretét emelték fel 2Kbyte-ra (wow!!!). Az akkoriban 100$ környékén kínált gépnek több nagy vetélytársa is akadt, így nem is csoda, ha a krónikák nem emlékeznek meg róla.

Timex Sinclair 1500
Nem sokkal az amerikai verziójú Spectrum megjelenése előtt határoztak úgy a cég vezetői, hogy borzalmas eredményeket elérő TS 1000 eladásait megpróbálják egy kicsit felturbózni. Ennek érdekében felhasználtak bizonyos dolgokat a majdnem kész Spectrum projectből, azonban, mint látni fogjuk pont az érdektelen dolgokhoz nyúltak hozzá. Ekkor (1983 augusztus) már tudhatóak voltak a Spectrum paraméterei így gondolom nem akarták rontani a gép lehetőségeit. Ennek érdekében a TS1000-ben belülről csupán a RAM méretét emelték fel egy 16Kbyte-os bővítés segítségével, valamint a külcsínt változtatták meg. Egy ezüstszínű standard Spectrum házat kapott a gép némi design elemmel és természetesen egy új TS logóval fűszerezve. A gép azonban így is hatalmasat bukott, ami érthető is volt, hiszen egy nem kisebb név tarolt ekkor már, mint a C64…

Timex Sinclair 2068
Tulajdonképpen a 2068 elvileg a ZX Spectrum amerikai verziójának készült, de mint látni fogjuk az együttműködés utolsó gyöngyszeme több sebből is vérzett. Nagyon belenyúltak a gép belsejébe, hiszen 8Kbyte extension ROM-ot, cartridge port-ot, két szabványos joy port-ot és egy új hangcsipet, az AY-3-8912-t kapott a gép. Ennek megfelelően persze módosítani kellett a Sinclair Basic-et, két új parancs került a csomagba (Stick, Sound). Mindezeket a változásokat pedig egy új ezüstszínű ház és az eddigiekkel abszolúte nem kompatibilis billentyűzet tetézte meg. Eddig még nem is lett volna baj, azonban a problémák ott kezdődtek ha használni is kezdtük volna a gépet. Ugyan a magnó I/O-ja tökéletesen megegyezett a Spectrum-éval, azonban ezzel maximum Bacic programokat volt érdemes betölteni, ugyanis a gyári programok mindössze 7%-a futott tökéletesen a gépen. Ennek oka rendkívül prózai volt, hiszen megváltoztatták a ROM-ot, ami így alkalmatlan volt a játékok futtatására.

A remek marketing fogást megpróbálta a cég ellensúlyozni a kiadott Spectrum emulátorral, mely egy hardware-es megoldás volt. Tulajdonképpen a kis kártya tartalmazta az eredeti teljes 16k-os Spectrum ROM-ot, valamint még 48k RAM-ot a játékok futtatásához. Azonban bizonyára érzitek, hogy ez eléggé félresikerült megoldás volt, amit nem is fogadtak jól a TS 2068 (leendő) vásárlók.

A dolog pikantériájához azonban hozzátartozik, hogy a cégnél nem csak a TS 2068 tervei készültek el, hanem a TS 2048 is felkerült a tervezőasztalokra. Ez utóbbi gép teljesen megegyezett a Spectrummal, mindössze egy Kempston joy interface került bele és ismerte a TS 2068 új video felbontásait. Ha úgy döntenek akkoriban, hogy ez a gép kerül ki 1983 karácsonyakor a boltokba, akkor talán máshogy alakulnak az amerikai piacok.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.