Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Az Enterprise

2013.02.17. 07:42 >>>> >>>> NINTENDO, ALTALANOS, RETRO, VCON, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11353 : 0


A gépről 1983-ban lehetett már hallani, azonban egészen 1985-ig várni kellett a gépmegjelenéséig. A korai marketingelés hatására nagy érdeklődés előzte meg a megjelenést. Nem alakult azonban minden olyan fényesen, hiszen a név is megváltozott az utolsó pillanatban, így lett az Elan 64-ből Flan, majd végül Enterprise.


A gép belső tartalmában igencsak nívósra sikeredett, hiszen nagy fokú bővíthetőség, remek grafika és hang jellemezte a masinát, melyért elsősorban a két speciális CHIP, név szerint Nick és Dave volt felelős. Hasonlóképpen a BASIC is a kor egyik legfejlettebb alkotása volt nagyon jól struktúrált felépítéssel, rengeteg grafikus paranccsal és rengeteg extra funkcióval. A BASIC szokatlan módon egy külön ROM cartridge-ben kapott helyet, ami ugyan kissé kényelmetlen volt, azonban a specifikus nyelvi verziók használatakor nagy segítség lehetett. A gép tartalmazott még egy beépített szövegszerkesztőt is, és külön érdekessége volt, hogy 32 gépet is össze lehetett kötni.

A korai Enterprise 64-es modell után megjelent hamarosan a 128-as verzió is, ami azonban csak a memória méretében jelentett változást a gép életében. A masina igazából nagyot bukott a piacon, a 128-as modell volt az, amit viszonylag nagyobb számban adtak el a Kelet-Európai országokban is, köztük hazánkban is.

Magyarországra a Centrum áruházak importálták és 15eFt körüli áron forgalmazták. Az importált gépek a gyártás megszüntetése utáni raktárkészletek felvásárlásából származtak. Forgalmaztak hozzá kazettás magnót háttértárként, illetve külső bővítő modult amellyel a ZX Specturm programjait tudta futtatni.

A bolhapiacon nemrég a kezembe akadt egy dobozka ami a rajta lévő címke állítása szerint egy Spectrum emulátor az Enterprise-hez. Belül igazából néhány logikai áramkörön és egy EPROM-on kívül semmi érdekes dolog nincs benne. A legnagyobb baj azonban az, hogy a csatlakozója nem igazán passzol az Enterprise egyik aljzatába sem. Valószínűleg valami hiányzik még hozzá, vagy lehet hogy ez nem is az aminek látszik ?

Nos a fentiekben említett dobozka rejtélye megoldódott, valóban ez a sokat emlegetett Spectrum emulátor, a géphez csatlakozáshoz azonban egy cseles kis busz kibővítőre van szükség, amely a System Bus Bridge névre hallgat. Ez a bridge alakítja át a Enterprise oldalsó csatlakozóját a modul formátumára, ezenkívül pedig rendelkezik egy külön táp bemenettel ahonnan a rácsatlakoztatott modult lehet árammal ellátni.

Az Enterprise 64 belső felépítése
1, A joystick-et szabadon használhattuk a kurzor mozgató billentyűk helyett, illetve a szövegszerkesztőben is funkcionált. A gép általános jó minőségének egyébként ez volt az egyik leggyengébb pontja, bizony a kis kar hamar elhasználódott.
2, Ezt a gombot a rendszer újraindítására, valamint a Cartridge programok hívására lehetett használni.
3, Expansion port, melyre a külső egységeket, többek között a dupla floppy drive-ot lehetett hozzákapcsolni.
4, A zenei csatorna és 8 oktáv megszólaltatásáért felelős Dave
5, A grafikia munkára specializált Nick
6, Z80, 4 Mhz-en
7, 8 RAM-ból álló csomag
8, Beépített hangszóró, nem éppen Hi-Fi kivitelben.
9, ROM cartridge csatlakozó
10, Hűtött tápcsatlakozó
11, Kazettás egység csatlakozó

Basic Cartridge
Az Enterprise Basic-et az Intelligent Software készítette és az alant látható 16 Kbyte-os ROM-ban kapott helyet. A Basic a nagyon fejlett tudása ellenére (vagy éppen ezért) kicsit lassú tempóban szolgálta ki a felhasználókat.
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.