Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

AMIGA 500 turbókártyák

2013.05.13. 17:45 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 11914 : 0


A LemezGURU-ban megjelent "A kis A500 turbókártya teszt" című cikkemet fogom leporolni és egy kicsit kiegészíteni (fotókkal és újabb kártyákkal). Szóval az AMIGA-k között az öreg AMIGA 500-as (alias B52 Rock Lobster) a legelterjedtebb masina.
Nézzünk pár technikai adatot az 1987 áprilisában kiadott gépről:
- 7MHz-n ketyegő Motorola 68000-es 32bites CPU a lelke
- A buszai 16bitesek
- Grafikai képességeit általában (kivéve az 500+-ot) az úgynevezett Original Chip Set (OCS) garantálja
- Három custom chip található benne (videó) Paula (DMA és hang) Agnus (videó és RAM vezérlő 28,375MHz sebességű)
- Alap kiszerelésben a REV 5 és REV 6-os alaplapú 500-as 512Kb úgynevezett chip RAM-al rendelkezik, ami az Agnus verziószámától függően bővíthető általában 1Mb-re (500+ esetén 2Mb-re).
- A 68K CPU maximum 8Mb úgynevezett fast RAM-ot tud kezelni (természetesen a chip-en kívül)
- 3,5" DS-DD 880Kb kapacitású beépített floppyval rendelkezik
- Az alap kiszerelés nem tartalmaz HDD vezérlőt.

Értékei a sysinfo szerint:
- Számított sebessége 7,09 Mhz
- Dhrystones 548
- CPU Mips 0,57
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,04

érdekes, hogy soha nem tudok két egyforma értéket mérni, de a közelítés jó:
B52sysinfo.jpg


Azért ez már egy „ütőképesen használható” Retró géppel szemben támasztott igényekhez (igényeimhez) képest  bizony elég kevés!

Felvetődik a kérdés, hogy mivel és hogyan lehetne a szekrényben porosodó masinánkat feltuningolni? A felhasználói élmény fokozás első lépése egy lehetőleg fast ram bővítővel ellátott merevlemezes háttértár beszerzése. Ha ez megvan, akkor tulajdonképpen mindenünk meg van, hiszen a WHDLoad segítségével akár egy KickStart 2.04, Workbench 2.01., 2Mb rammal megáldott 500-as gépen is lefuttathatunk pár régi OCS játékot és demót. Persze 2Mb ram / 68K CPU kombótól ne várjunk nagy csodát (ez a minimum konfiguráció, sőt alatta van egy kicsivel). Betöltésénél iszonyú lassú lesz minden (a 2Mb ram nagyon kevés), a normális (nem reset-es újraindítás) kilépéshez minimum 68010 CPU lenne szükséges.

Tehát kéne a gépünkben valamilyen CPU kártya? Az AMIGA CPU kártya, turbó kártya, accelerátor kártya (kinek melyik elnevezés tetszik) számomra nagyon érdekes "jelenség".... Az AMIGA-khoz számtalan ilyen gyorsító készült el. A dolog pikantériára, hogy pont azokban az államokban fejlesztették őket, ahol úgy dobják ki a háztartási gépeket és vesznek helyette újat, hogy az az életgörbéjének végének közelébe sem került... (tegyünk a fogyasztói társadalom ellen mozgalom)

Tehát lehetőleg olyan kártya kell, ami közvetlen kezel fast ram bővítőt! Azt azért érdemes tudni az AMIGA 500 bővítőkről, hogy általában a fast ram bővítős CPU kártya és "mezei" HDD vezérlő fast ramja azonos címtartományba "esnek". A maximum ram, amit ki tudtam a gépből csiholni az 9Mb (1Mb chip, 4Mb fast a HDD-n, 4Mb fast a CPU kártyán) volt. A cikk címe azért kis AMIGA 500 turbókártya tesz, mert megírásának pillanatában csak néhány működőképes kártya állt a rendelkezésemre.

... (most jön a poszt szünet konkrét oka) cirka egy évvel ezelőtt (2011. május 24-én) vásároltam a vaterán egy Motorola 68000 mikroprocesszort. AMIGA, MAC, ATARI, SEGA és az ég ki tudja még hány különböző gépben megtalálható ez a CPU... Attól érdekes, hogy a szokásos 8MHz helyett 16MHz-es! Kézenfekvő volt számomra, hogy kibírja a frekvencia duplázásos elven működő gyorsítást... :-)

Nézzük meg a 68000, 68010 CPU család DIP64 tokozású változatának lábkiosztását:

68000-cpu-dip.png

Elméletben annyi elegendő lenne, hogy a processzor 15-ös lábának kapcsolatát megszüntetjük az alaplapi csatlakozójával, az eredeti 7MHz-es CLK jelet (órajel) egy kapcsolással megduplázzuk és rávezetjük a CPU 15-ös lábára, akkor a ketyere dupla sebességgel kezd működni! :-)

A gyakorlatban viszont hamar ki fog derülni, hogy több más CPU vezérlő jel "eredeti összhangja"  elcsúszik, ezt az AMIGA (vagy akár egy ATARI) nehezen tolerálja. A rendszer stabilitásának erőteljes "csökkenését" okozná (nem indulás, fagyás és GURU meditation hibakódok formájában). Hát ezért nem könnyű dolog turbó kártyát építeni...
Sajnos foglalkozni kell a _DTACK (10-es láb, adatátviteli nyugta), _E (20-es láb, engedélyezés), _VPA (21-es láb, érvényes periféria cím), _VMA (19-es láb, érvényes memória cím) jelekkel is.
Jellemző, most persze nem találom azt a működési diagramot, ami kéne...

szóval ez a gyári, ami a normál működéshez kell és mi ugye az alaplapi órajelet duplázzuk meg:
A500 CPU signal.JPG


A srác, akitől a CPU-t vettem, kérdezte, hogy mihez veszem... természetesen AMIGA turbókártyát szeretnék építeni... :-)

Ez itt az ÁMOK (nem ópium mámorban történő gyilkolás értelemben, bár amennyi szívtam vele, akár lehetne az is) hanem AM_OK (AMIGA_OK) 1.3-as. Működésképtelen változatban (balról jobbra, 3 fajta órajel kipróbálására épített panel, maga a "kártya", negyed kész 16bit fast ram bővtő):
AM_OK13.jpg


Pár évvel ezelőtt már beletört a bicskám egy turbó építésbe, már a tervezés fázisában elakadt. Viszont soha nem adom fel... (szakirodalom, szakirodalom, szakirodalom, mondta 6.Lenin) Ismét rá kellett jönnöm arra, hogy célműszer nélkül (vagy valamilyen áramkör szimulátor program nélkül) nem tudom meghatározni tetszőleges két vezérlőjel egymáshoz képesti viszonyát. Így viszont meddő próbálkozások tömkelege következett, makacs vagyok. A pontos késleltetési időket nem tudtam belőni.... (ez amúgy várható volt) :-(
Egy rövid időre feladtam a saját elképzelésem (sikerélményre volt szükségem) és megépítettem egy free projektet, ami valamennyire működik AMIGA 500-al. :-)
Ez sem volt könnyű, mert közben folyamatosan próbálkoztam a saját ötletemmel... meg kell hogy mondjam, nem volt haszontalan, nagyon tanulságos volt. :-)

Az Accel14 nevű turbókártya után-építése a mai nap elkészült. 7MHz-s üzemmódban atom stabil, 14MHz-n ha nem is vígan, de némi hibával használható.

Sajat felül közepes.jpg
Sajat alul közepes.jpg


A kártya csiszolgatása a közeljövő zenéje, én már annak örülök, hogy a "What can I say!" felirat helyett "Getting better" olvasható... Ami engem jelenleg érdekel ezzel kapcsolatban, az a panel nagyobbik felét elfoglaló 2Mb 16bit fast ram bővítő befejezése... A sysinfó adataiból látszik, hogy ram bővítő nélkül nem sok értelme van egy turbónak. :-)
Értékei a sysinfo szerint:
- Számított sebessége 12,20 Mhz (eredeti érték 7,09)
- Dhrystones 594 (eredeti érték 549)
- CPU Mips 0,62 (eredeti érték 0,57)
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,09 (eredeti érték 1,03)

Forrás:

Retro Tauta

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.