Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

AMIGA 500 TURBÓKÁRTYÁK 2.

2013.05.24. 20:58 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 12766 : 0


Folytatódik a turbókártya teszt, újabb résztvevők érkeznek.A tesztben most másodikként részt vevő B52 Rock Lobster turbó a Supra Turbo 28. Nem kell megijedni, az összes hardver nem az enyém, ellenben sok jó fej AMIGA-st ismerek és jó párat kértem kipróbálásra ehhez a cikksorozathoz (pontosabban a cikk eredeti változatához).... Az amerikai Supra cég készítette el és hozta forgalomba ezt a kiegészítőt 1993-ban. Két változatban volt kapható. Az 500-asnál a gépünk expansion port-jára csatlakozva használható (ezt próbáltam ki), a 2000-es változat pedig a CPU slot-ba illesztve működik. Legfőbb erénye, hogy egy 28MHz-en meghajtott 68000-es CPU-t kínál számunkra használatra. Szerencsére nem „zárkózik el” a további bővítés lehetőségétől, ezért pl. egy külső HDD, vagy külső fast ram bővítő és a gépünk közé könnyedén beiktatható. A burkolata nagyon jópofa, mintha folytatódna az AMIGA-nk. Szerencsére ehhez a kártyához nem kaptam, így legalább nem kellett szétszednem. ;-)

Lusta vagyok feliratozni a képet: balról jobbra 28MHz-es smd rezgő, foglalatban három db vezérlő logika, valószínűleg két buszmeghajtó IC, a 68000 CPU és végül a két cache memória IC látható (de erre nem teszem a nyakam):
Subpra28_1.jpg
Subpra28_2.jpg


Érdekes, hogy technikai megoldásként nem az alaplapi órajelet négyszerezik fel, hanem önálló rezgőt kapott. :-) Ezt a megoldást én is kipróbáltam az Accel14-en, egy 14.3 MHz-s kvarccal, de nem jártam sikerrel. A 28MHz-es 68000 processzor egy AMIGA 500 viszonylatában elég harapós darabnak számít, nagy hibája, hogy fast ram bővítést nem tartalmaz. Erre az előző cikkben már érintőlegese kitértem, az AMIGA, illetve a turbókártyánk valódi sebessége fast memória jelenlétében mutatkozik meg.  Van rajta viszont 16 Kb statikus ram, amit cache-nek használ, sajnos külön szoftverrel lehet működésre bírni. A teljes kompatibilitás érdekében vissza lehet lassítani a futását az alaplapi 7MHz-re. Futtattam rajta pár demót, akad jócskán olyan, ami nem díjazta a gyorsítási kísérletemet. Floppyról is kipróbáltam a gyári szoftverét és fel is telepítettem vinyóra, a sysinfoban mért értékek közötti különbséget a HDD vezérlőmön található 16-bit-es fast ram bővítőm okozta, nem a 16 Kb cache használat. A WHDLoad CPU igénye szempontjából nem a legjobb választás, de az Accel14-nél egy árnyalattal gyorsabb. Akinek van ilyen kártyája, az örüljön neki, hiszen ez is több mint a gyári érték!

sysinfo supra28.jpg

A sysinfo szerint:
- Számított sebessége: 18,6 MHz (fast ram mellett 21,50 MHz)
- Dhrystones 602 (fast ram mellett 834)
- CPU Mips 0,62 (fast ram mellett 0,87)
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,09 (fast ram mellett 1,33)


A harmadik általam tesztelt AMIGA turbó a német C’t Magazin 1987-ben „csináld magad” kit-ként kiadott PAK68-1 (Prozessor Austausch Karte) fantázianevű hardvere. A kártyát Johannes Assenbaum tervezte meg, eredetileg szabvány VMI buszos MC68000-es gépekre, ezért Apple Mac-ban működik optimálisan.

itt éppen kibányásztam belőle a TTL-eket, de ettől még szép :-)
pak68-1.jpg


Az első megjelenéskor (ATARI kultusz) ATARI ST-re is működőképessé tették. A továbbfejlesztett változataival együtt a PAK családot alapvetően ATARI turbókártyáknak tartják. A kedvező ára miatt természetesen az AMIGA-sok is kedvelték. Egyszerűségéből kifolyólag (11 db TTL logikát, CPU-t és FPU-t tartalmaz) semmi extra mutatványra nem képes. A 68000-es CPU-nkat cserélhetjük le vele 68020 CPU-ra és a mellette lévő 68881 FPU-ra. A csereprocesszor az alaplap frekvenciáján működik (ez az AMIGA esetében 7MHz) és gyárilag nincs mellette 32-bit-es memória, tehát iszonyú lassú.

Alapvető problémája, hogy nem AMIGA-hoz tervezték, a gépünk semmivel nem kompatibilis buszával nem szívesen kommunikál. Amikor hozzá jutottam, akkor ezt ki is próbáltam, íme az eredmény, az AMIGA nem csak ismert hibaképernyőket (fekete, szürke, fehér, sárga, piros, zöld, kék) képes produkálni:

pak hiba.JPG


A szinkronizálás érdekében külön késleltetést kell beiktatni. Én speciel forrasztgatás és vezeték átvágás helyett egy plusz DIP foglalatot és a TTL IC-t forrasztgattam össze (azt hiszem fog még ez ATARI ST-ben működni, csak jussak oda). Egy viszonylag elfogadható 14Mhz-es sebességre gyorsítása egy külön kapcsolással lenne lehetséges és igazi mérnöki kihívást jelent. Megépítettem a kapcsolást, de mivel több helyen kéne a kártyán módosítani, még nem próbáltam ki. Az FPU meghajtható az alaplappal aszinkron módban, ezt bezzeg fel tudtam húzni 24MHz-ig, de nem sok gyakorlati hasznát láttam, kevés alkalmazás használná ki.

PKA68-1 AMIGA-ra alkalmazott változata, ideiglenesen a DIP foglalatba tűzött furatszerelt plusz alkatrészek (pirossal bekeretezett részen láthatók)
pak68 támasztva.jpg

Opcionális kiegészítő panelje segítségével pakolhatnánk rá ROM-ot vagy SRAM-ot is, természetesen ennek a kapcsolását nem találtam meg (a megtervezése eddig elmaradt). Az eredeti 68000 CPU-ra sajnos nem tudunk vele visszakapcsolni, mert azt a használata előtt ki kell vennünk. Ha továbbra is „floppyzunk” a gépünkkel, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy amelyik alkalmazásunk nem szereti a 68020-at, az nem fog futni (vagy hibával leáll). WHDLoad-nál viszont kiküszöböltük az előzőekben vázolt kilépési problémát. A kártya nem csak 500-hoz használható, hanem minden 68K foglalatos gépbe (1000, 2000, 500, CDTV) könnyedén beépíthetjük.

PAK68 sysinfo.jpg

Értékei a sysinfo szerint lehangolóak, az Accel14 és a Supra28 is gyorsabbak nála:
- Számított sebessége 7,09 Mhz
- Dhrystones 562
- CPU Mips 0,58
- FPU MFlops 0,17
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,44

Egy kis kiegészítés: Ebben az esetben azért nem szerepelnek fast memória társaságában mért sysinfo értékek, mint az előző két kártya esetében, mert a 68K 32/16 bit-es, a 020 pedig valódi 32 bit-es processzor. Emiatt a 68K-ra optimalizált 16 bit-es fake fast ram társaságában a 32 bit-es CPU nem gyorsul látványosan. Saját valódi 32 bit-es memóriája, mint ahogy írtam is, nincs. Minden esetre lőttem egy képet, az eredmény nagyon hurka:

PAK681 16bit ram SysInfo.jpg

Forrás: Retro Tauta
Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.