Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

AMIGA 500 turbókártyák 3.

2013.06.13. 17:07 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 13782 : 0


Folytatódik a nagy turbókártya teszt, sok új érdekességgel.


Az ötödik turbó a német M-Tec cég által készített és 1994-ben kiadott M-Tec 68020i. Érdekességképpen elmondom, hogy a kártya első változata (M-Tec 68020) az M-Tec / Neuroth Hardware Design közös munkája. Nem volt rajta memória, a fotójára pillantva nekem a PAK68-1 ugrott be, mert valószínűleg abból indultak ki. A második változat szintén az ő kezük munkáját dicséri, kísértetiesen hasonlít erre a modellre, csak kapott fast memóriát. Szóval ez a kártya a Neuroth-féle változat újrafésülése és az AMIGAPOWER melléknevet kapta. Az AMIGA-s polgárok az M-Tec kártyáit (vagy Udo Neuroth kártyáit?) általában szidni szokták, mint a bokrot... Nekem igazából nem volt vele gondom, sőt örülök neki, mint mazsom a farkának, jó kis 020-as cucc! Azt is mondhatnám, hogy ez a plusz vas már majdnem valami (tehát nem semmi, mert a semmi nem valami)! ;-)

Beszerelve így néz ki, katt:
Mtec kártya kis.jpg


Egy 14.28 MHz-en (érdekessége, hogy az alaplapi frekvenciát duplázza fel) működő teljes értékű CPU-t tartalmaz. Pozitív tulajdonsága, hogy PLCC és PGA foglalatos FPU-t is egyaránt képes lekezelni (persze egyszerre csak az egyiket), ami a CPU sebességének megfelelően szinkron 14,28 , illetve a FPU sebességéhez igazított kvarcoszcillátorral aszinkron módban is meghajtható. A sysinfo értékeken is látszik, hogy ez már közelít az ütős accelerátor értékekhez (egy AMIGA 3000 sebességének a felét hozza egy B52 Rock Lobsterben).

Ez az értelme a cikksorozatnak :-) mivel nem írtam előre vázlatot, egyszerre nem jutott eszembe minden, ultimate cikket nem tudok fejből írni... Az maradt ki, hogy akár csak a PAK68-1-nél (ahol ezt szintén nem említettem meg) a CPU cache memória (a legnagyobb szoftveres "háklit" okozója) jumperral hardveresen kapcsolható ki/be. Ezért ha a sysinfo cache ALL gombjára tenyerelünk, akkor a kártya hardveres sajátosságai miatt ugyan olyan rendszer stabilitási probléma (GURU meditation) alakul ki, mint PAK68-1-nél (csak a GURU száma más). A memóriája úgynevezett autoconfig-os, vagyis nem csak feltelepítés után látszódna, hanem minden létező szoftver alatt él, ez nagyon szimpatikus tulajdonság. Tartalmaz kapcsolható úgynevezett maprom funkciót (KS ROM-ok számára lefoglalt fast RAM tartomány, soha nem használtam még).

Két hibája miatt nem lesz az igazi szívem csücske. Az első, hogy maximum egy darab 4Mb-os 72 pines EDO RAM-ot kezel le és nem többet. :-P A teljes értékű 020-as CPU akár 4Gb-ig képes lenne címezni ram-ot, ez így pazarlás! A processzor valódi sebességének kihasználása szempontjából és a WHDLoad használatához ugyan ennyi memória untig elég, de sokkal elegánsabb lett volna 8Mb-al (16Mb-al pedig egyenesen kiváló, sőt wunderbar).
A másik hiba pedig az, hogy a fast RAM címtartománya ütközik az expansion porta rakható (eredetileg 68K CPU-ra kitalált, tehát szükségképpen autoconfig tartományba címező) HDD vezérlőm memória címtartományával! Itt viszont fogom a gyanú végét, hogy valami árulás lehet ezzel a fast memóriával... a sysinfo 4096Kb méretű Zorro II boardnak látja, liber Herr Neuroth biztos, hogy ez 32-bit-es ram? ;-)
Ha pl. a HD vezérlő kezel 8Mb ramot, akkor emiatt nem lehet 12Mb fast RAM-unk (de szép is lett volna, ha erre gondolnak anno).

Újabb előny jutott eszembe, a 68000 CPU-ra egyszerűen visszakapcsolható. A kártya valós idejű óra funkciót nem tartalmaz, aminek hasznát soha nem láttam még, de legalább az öregedő henger akkumulátorral nem kell küzdenem.
Nem csak AMIGA 500-ban használható a kártya, minden 68K foglalatos AMIGA gépbe ajánlják (már ha befér).

katt:
Mtec sysinfo kis.jpg


Értékei a sysinfo szerint (a zárójeles érték kikapcsolt cache memóriával értendő):
- Számított sebessége (14,40) 14,90 MHz
- Dhrystones (2151) 2367
- CPU Mips (2,46) 2,47
- FPU MFlops (0,32) 0,52
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest (1,86) 1,96

Ha minden igaz, akkor elfogytak a környékemen lévő kipróbálható 68K és 020-as kártyák, úgyhogy legközelebb, már az erőgépeknek gondolt 68030-asok lesznek előszedve.


... most, hogy az előző bejegyzések nyomán mindenki "kigyúrta magát" AMIGA processzorokból és WHDLoad-ból is, folytatom a kis B52 Rock Lobster turbó kártya tesztet, az etalonnak számító negyedik generációs Motorola processzoros hardverekkel.
Az első 030-as, ami a kezembe került, a szintén német gyártású M-Tec / Neuroth Hardware Design által jegyzett M-Tec 68030-as kártya. Remélem a tulajdonosa nem fog rám megsértődni, amiért kedvenc hardvere (amit a cikkhez adott kölcsön) kritikát kap... :-)

Neuroth030 kis.jpg


Ez egy érdekes hardver, tulajdonképpen úgy is mondhatnám, hogy itt van egy szidható M-tec kártya! Valószínű, hogy inkább Udo Neuroth-ot illeti ez a fajta "dicséret", mindkét kártyája (a 68020 és ez a 68030) fapadosra sikerült. Sajnos ebből a kártyából nem született meg az a "megfésült" változat, amit az előzőekben ismertetett 68020i-nél láthattunk. 1993-ban (tehát csupán egy évvel korábban, mint a 68020i) autoconfig nélküli fast memóriával adták ki ezt a bővítést. Ez WHDLoad szempontjából nem baj, hiszen az operációs rendszer alatt, szoftverből bekapcsoljuk a plusz memóriát. Viszont anno ha floppyról indítottunk alkalmazást, akkor sebesség növekedést egyáltalán nem, csak az esetleges kompatibilitási hibákat érezhettük. A processzor órajel előállítása szintén az alaplapi frekvencia duplázásával történik. Azt gondolom, hogy a 030-as CPU elég jól húzható, így itt nagyon jó lett volna mondjuk a 28MHz (20MHz-s chippel)...
FPU-ból csak PLCC foglalatosat tud kezelni, szinkron és aszinkron módban. Történetesen megoldották, hogy egy 68882 koprocesszort akár 40 MHz-n is tudjunk kergetni, ez pozitívum.

A kártyára integrálva 4Mb fast ram került (gyártottak 1Mb-osat is, el nem tudom képzelni, hogy minek), szerintem előnyösebb a foglalatos EDO ram. A memória elegendő a WHDLoad-hoz, de nem igazán elegáns megoldás. Ráadásul érthetetlen módon ez a kártya (mint minden MTec) szintén összeakad a fast RAM-mos HDD vezérlő címtartományával. Ami ha jól tudom szoftveres trükközéssel sem korrigálható, nem olvastam róla sehol és időm nem volt kikísérletezni vele. Így sajnos ezzel a kártyával sem sikerült 12Mb fast memóriát varázsolni a gépemre (RocTec-en 8Mb 16 bit fake fast + 68030 4Mb 32 bit real fast). A sebesség értékei floppyról bootolva olyanok, mit amit a PAK68-1-nél is láttunk. WorkBench alatt a 32 bit fast memóriát beállítva elég jók (érdekes, hogy a 68020i picit gyorsabb nála). Valós idejű óra funkciót nem tartalmaz, mondjuk ezt én nem tartom hibának. Előnye még, hogy viszonylag kisméretű, így a 68K foglalatos gépbe (500-ban próbáltam, 2000-ről írják) befér. Nyilván akinek van, az örüljön neki, azért mert én problémáztam rajta, attól még jó dolog, remekül használható darab! :-)

Neuroth030 sys kis.jpg
Neuroth030 sys kis2.jpg


Értékei a sysinfo szerint, a zárójeles 32-bit fast ram mellett értendő:
- Számított sebessége 13,60 MHz
- Dhrystones: 589 (2220)
- CPU Mips: 0,61 (2,31)
- FPU MFlops: 0,71 (0,72)
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,96 (1,96)


... úgy gondolom, hogy lehetőségekhez képest sikerült kellő alapossággal körüljárni a B52 Rock Lobster accelerátorokat (még home made változat is volt belőle). :-) Egyenlőre félre teszem ezt a témát, mivel elfogytak a tesztelni való kártyáim és visszatérek a jó pár cikkel ezelőtt félbehagyott kezdeti irányokba. Nem kell félni, előbb-utóbb lesz még folytatása ennek a sorozatnak, hiszen más, fejlettebb AMIGA vasak esetében is lehet a bővítések megoldásait boncolgatni... ;-)

Tehát végezetül az amerikai Computer System Associates Inc. 1990-ben kiadott Mega-Midget Racer nevű kártyája kerül terítékre. Hozzám egy gyári 25MHz-es modell került, ami egy műanyag tokozású 25MHz-es 68EC030 processzort tartalmaz (nincs benne MMU). A kártya csak PGA tokos FPU-t kezel, ez azért pech számomra, mert a 680030 mellé 68882 dukálna, de abból csak PLCC tokos áll rendelkezésre. A próba kedvéért egy viseletes 16MHz-es 68881 FPU-t tettem be mellé, láb kompatibilis, vígan kezeli. Szokásos szolgáltatás, hogy az FPU meghajtható a processzor órajelével szinkron és külön rezgővel aszinkron módban is.

MegaMidget kis.jpg


Ha rápillantunk a lapra, akkor látjuk, hogy két kristályoszcillátor számára van rajta hely (az egyik a CPU, a másik az FPU számára). Na végre egy turbókártya, ahol érezhető, hogy a gyártó komoly összegeket költött a fejlesztésre. A CPU külső órajelének AMIGA buszra történő szinkronizálásához jó pár jel egymáshoz képesti viszonyát meg kell mérni és be kell lőni, az ehhez szükséges műszerek pedig költségesek.  Ennek örömére több különböző sebességű kristállyal próbáltam a processzort pörkölni (25, 28, 31 MHz és kimondani is szörnyű egy 40MHz-es rezgővel is). Nem jött ki a füst... ugye mint tudjuk a processzor füsttel működik... minden kipróbált sebességen stabilan járt a CPU! Az utolsó kettővel csináltam sysinfó tesztet (a 40MHz-es fotót valahova elkevertem), aztán mivel nem tapasztaltam igazán komoly melegedést, a 40MHz-nél maradtam. Herr Neuroth, akkor még is büntetlenül felhúzható az a 030-as mikroprocesszor órajele !? ;-)
Hűtést persze nem árt majd eszkábálni rá, főleg egy teljesen összeszerelt 500-as esetén (nálam az ritka, mint a fehér holló, megelégszem egy alaplappal, amiről egy ram bővítő és egy floppy lóg).

A turbó két fajta memóriabővítési lehetőséget is kínál, akarom mondani kínálna. Közvetlen a CPU fölé lehetne tenni négy darab, összesen 512Kb méretű SRAM IC-t, amit használhatunk kedvünk szerint memóriának és maprom-ként is (a KS számára). Pechemre erről a kártyáról ez a négy IC hiányzik és ahogy az lenni szokott (pedig árban nem húzós tétel) itthon egyáltalán nem kapható a megfelelő alkatrész (vagy én nem találtam)! :-PPP

A kártya oldalán lévő tüske csatlakozó sorra tehető a ZIP RAM-os bővítő modul, aminek külön neve is van, úgy hívják, hogy Mega-Memory. Ismételt pechemre, a Mega-Memory kiegészítője is hibás, az összes ZIP le lett róla vágva (nem én voltam) és pár galvanizált luk oda van (javítása folyamatban, de ez is kb. úgy készül majd el mint a luca széke, vagy éppen türelmem nincs, vagy időm).
Így viszont nem tudtam 32-bit-es fast memória társaságában kipróbálni a kártyát. Azt olvastam az AMIGA fórumokon, hogy egész ütős darabnak ígérkezik 40MHz-re felhúzva. Ennek a kártyának a memóriája szintén nem autoboot-os, de egy 1990-ben kiadott hardvernél ezen nem sértődöm meg (nem egy mai darab). A használatba vett Mega-Memory, A500 expanson port-ra rakott egyéb kiegészítőkkel való összeakadásról sincs információm (de nem okozna túl nagy meglepetés, ha ez is ütközne a autoconfig 8Mb tartománnyal).

A HD vezérlő kártyán található 16-bites fake fast memória társaságában tapasztaltam további minimális gyorsulást, de nem az igazi 32 bit-es ram nélkül. Ha oda jutok, hogy megrendelem a hiányzó négy SRAM IC-t és elkészül a oldalsó bővítője (újabb "logisztikai" probléma, honnan szerzek bele megfelelő ZIG-ZAG IC-ket, az SMD ellenállásokkal helyettesített jumperek átállításáról már nem is beszélve), akkor visszatérek a sebességére. :-D

A kártya valós idejű óra funkciót szintén nem tartalmaz, de ez legyen a legkisebb bajunk. Amit még érdemes megemlíteni, hogy tekintélyt parancsoló a mérete, 16,5 x 20,5 centiméteres, szóval inkább nevezhető alaplapnak, mint kártyának! Egy AMIGA 500-ban kényelmesen elfér, de más modelleknél akadhatnak komoly problémák az elhelyezésével (500, 1000, 2000, CDTV modellekhez használható).

Mega sys 31MHz kis.jpg

Értékei a sysinfo szerint 31 - 40 MHz-es kristályoszcillátorral és ram nélkül:
- Számított sebessége: 31,05MHz (40,30Mhz)
- Dhrystones 597 (686)
- CPU Mips 0,62 (0,71)
- FPU MFlops 0,45 (0,47)
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 2,04 (3.00)

Forrás: RetroTauta

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.