Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

ZX81 alapok

2014.06.30. 19:23 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 13054 : 0


... ugorjunk vissza az időben 1981-re, ismét a nagy klasszikus a ZX81 javítási kísérlete került terítékre... Háttér történetnek annyit érdemes tudni, megkértek, hogy nézzek rá két ZX81-es gépre, vacak rajtuk a videó jel. Ennek semmi akadálya, a hiba oka az, hogy ISSUE ONE mind a kettő. Kérdezhetné az olvasó, hogy ez most mire válasz? Arra, hogy az Issue One alaplapokra olyan ULA IC verzió került (egészen pontosan a 2C184E verzió), aminél vannak ismert videó problémák. Még mindig nincs oszcilloszkópom, így nem tudom megmérni, hogy ez az IC alul, vagy túlvezérelt a jelet állít elő, minden esetre torz a kép. Vagy éppenséggel túl sötét, annyira, hogy szinte inverznek tűnik. Elkezdtem kutakodni a net-en a megoldásért, amit szerintem úgy nagy vonalakban meg is találtam, viszont érthető okokból nem fogok a srác két egyébként tökéletesen működő gépébe belebarmolni. Úgyhogy előszedtem az itthon fellelhető ZX81-eseket, amikkel szintén gondjaim vannak, hogy mit lehet ebből kihozni?

verzió), aminél vannak ismert videó problémák. Még mindig nincs oszcilloszkópom, így nem tudom megmérni, hogy ez az IC alul, vagy túlvezérelt a jelet állít elő, minden esetre torz a kép. Vagy éppenséggel túl sötét, annyira, hogy szinte inverznek tűnik. Elkezdtem kutakodni a net-en a megoldásért, amit szerintem úgy nagy vonalakban meg is találtam, viszont érthető okokból nem fogok a srác két egyébként tökéletesen működő gépébe belebarmolni. Úgyhogy előszedtem az itthon fellelhető ZX81-eseket, amikkel szintén gondjaim vannak, hogy mit lehet ebből kihozni?Persze megint nem arra jutottam, amit szerettem volna. Minden gépnek van valami "hiányossága" tesztelési szempontból:
- ZX81 gép - Issue3 lap, gyári állapotú, tehát az összes IC-je beforrasztott. Tökéletesen működik, az ULA 2C210E változatú. Ezzel így nem megyek semmire, nem tudom cserélgetni az IC-ket.
-Timex 1000 gép - TS1000 Issue 3 lappal, ez lenne a legjobb, mert minden IC-je foglalatos. Viszont piszkálva volt és hibás (nem én nyúltam hozzá). Nem gyári a RAM és a ROM foglalat, a ROM IC lábai is forrasztottak. Annyit sikerült kiderítenem biztosan, hogy a benne lévő ULA hibás (iszonyúan melegszik) + még valami egyéb bibi van, fehér képernyőt produkál, "K kurzor"-t nem ad. Szóval ez felderítés alatt, ezzel sem jutottam sokkal előbbre.
- ZX81 gép - Issue One , szintén hibás,szintén nagyon megpiszkált (ehhez van egy halom kiegészítő, RAM és ROM bővítő), a RAM IC kivételével minden foglalatos. ULA-ból 2C210E IC van rajta, tehát ez nem a legjobb választás.
- Issue 3 lap, eszembe jutott, hogy pár hónapja kaptam egy ZX81 alaplapot egy gyűjtő barátomtól teszt célokra, ezúton köszönet érte! :-) Hibás gép lehetett, mert az ULA helyén egy foglalat van, Úgyhogy kezdetnek ennél maradtam, a képre kattintva elérhető egy működő Issue 3 alaplapról készült feliratozott fotó.

Issue három.jpg

Tehát láthatjuk, hogy a kiinduló állapot kissé kusza, az összes 2,5mm-es (na ez nem semmi, hogy mellé nyúltam... természetesen a jack-dugó mérete 3,5 mm) mono jack anya hiányzik bal oldalt (3db-nak kéne lenni), az ULA hiányzik, a tápregulátor (7805) szintén, a billentyűzet alaplapi csatlakozóit vissza bontották. Nagyon bosszant, már régen meg szerettem volna venni a hiányzó alkatrészeket hozzá, így viszont csak kényszer megoldások jöhetnek szóba. Nekiálltam, húsz perccel később itt tartott a történet:

Javítva.jpg

A puding próbája az evés, a gépeké pedig a feszültség alatti üzem. Mondanom sem kell, hogy mivel a gép üzemi feszültsége 9V AC, ezért az érintésvédelem szempontjából nem (esetleg a statikus feszültségre érdemes figyelni, hogy ne tegyünk nagyobb kárt, mint ami van) érdekes. ;-) Szóval nem fogok áramütést szenvedni, ez még nem a BORG és nem leszünk benne a HÍRADÓ-ban sem... ;-)

Egyik kézben a fényképező, előttem a büdösPéCé-re rakott ZX81 Issue 3 lap, másik kézzel pedig próbálok fogni rajta egy ULA videó jelet, ez nálam így teljesen normális! ;-)
fogjunk túlvezérelt videó jelet.jpg
Ott a K kurzor :-) na hát ezt sem gondoltam volna, hogy egy szétbarmolt lap kapásból működik....
K cursor.jpg

Remélhetőleg a jövő héten eljutok az alkatrészekért... különös tekintettel a mono jack anya és RCA ajzatokra, a chip foglalatokra, az ónszippantóra és néhány RC tagra (bár szerintem az pont van itthon, de ártani nem árt)... Megpróbálok kihozni ebből az alaplapból egy valódi teszt lapot. Van egy csomó ZX81 alkatrészem, pár bontott Z80-nak tűnő IC (egy fél AMIGA-val együtt kaptam) ami tesztelésre vár. Másrészt ki kell próbálnom egy kapcsolást, ami állítólag kompozit videó jelet tud produkálni az utálatos 2C184E ULA IC-vel is. Folyt.köv...

Forrás: Retro Tauta

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.