Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

ZX81 alaplap

2014.10.12. 11:59 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 13328 : 0


... megvettem a szükséges alkatrészeket (na persze csak azt, amit nem néztem be) és tegnap neki álltam "megfaragni" az előző cikkben említett ZX81 alkatrészek és ULA videó jel tesztelésre szánt alaplapot. Először a három (CPU, ROM, RAM) beforrasztott IC-t szedtem ki, egy olcsó ónszippantó segítségével. Az első képen látható ez az eszköz, azért van klasszikus zöld-sárga szigetelőszalaggal áttekerve, mert a vége az első használatkor elengedett és meg kellett ragasztanom kétkomponensű ragasztóval. Azt pedig száradás után sincs sok kedvem fogdosni, így a jól bevált módszernél maradtam. A szerszám amúgy teljes értékű, fogunk még vele találkozni a következőkben is, kényelmes használni és jó a hatásfoka. ;-) Amikor ezzel megvoltam, akkor beforrasztottam az IC foglalatokat (DIP 40 és két db. DIP 28 széles foglalat kellett rá), íme az eredmény.

említett ZX81 alkatrészek és ULA videó jel tesztelésre szánt alaplapot. Először a három (CPU, ROM, RAM) beforrasztott IC-t szedtem ki, egy olcsó ónszippantó segítségével. Az első képen látható ez az eszköz, azért van klasszikus zöld-sárga szigetelőszalaggal áttekerve, mert a vége az első használatkor elengedett és meg kellett ragasztanom kétkomponensű ragasztóval. Azt pedig száradás után sincs sok kedvem fogdosni, így a jól bevált módszernél maradtam. A szerszám amúgy teljes értékű, fogunk még vele találkozni a következőkben is, kényelmes használni és jó a hatásfoka. ;-) Amikor ezzel megvoltam, akkor beforrasztottam az IC foglalatokat (DIP 40 és két db. DIP 28 széles foglalat kellett rá), íme az eredmény.teszt lap.jpg

Most már nem volt más dolgom, mint belepakolni az eredeti IC-ket, arra azért érdemes ügyelni, hogy a kiforrasztott lábakon mennyi felesleges ón marad. A lemezes és a precíziós foglalatok sem szeretik túlzottan, beszorulhat az alkatrész. A forrasztó páka hegyével megfésültem a lábakat, de kiforrasztó szalaggal teljesen is le lehet tisztítani, akinek van türelme hozzá. Mint látható először az RF modulátor alá forrasztottam egy RCA csatlakozót, az ötlet jó, de végül is mást gondoltam... Elő vettem egy próbapanelt és egy PC alaplap tartó segítségével rácsavarozta a ZX81 végére. Erre a panelra két drót segítségével átvezettem a videó jelet és a földet. A későbbiekben más jelek is fel fognak ide kerülni, ha minden jól megy pár kapcsolást fogok rajta kipróbálni (remélem elférnek egymás mellett). Ide forrasztottam rá az előbb említett RCA csatlakozót. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem kell odafognom a megfelelő helyre a monitor RCA bemenetét, így jóval kényelmesebb. 

próba panel.jpg

Az ULA videó jelről annyit érdemes tudni, hogy így nyersen kivezetve a szabvány 1V/75 Ohm helyett 3V-os,  túlvezérelt. Ha nem ilyen őskövület RGB monitort használnék, valószínűleg nem kapnék fényes eredményt. A képen bal oldalon látszik a 2C210E jelű ULA közvetlen videó jele. Alaplapja válogatja, hogy melyik mennyire torzít (két Issue 3-at próbáltam ki, az egyik tökéletes, a másik enyhén csíkos). A jobb oldalon pedig az a hibajelenség látszik, ami miatt egyáltalán elkezdtem foglalkozni a témával. Ugyan annál a fényerő és kontraszt beállításnál a 2C184 ULA videójele ilyen sötét képet ad. Mondjuk tegyük hozzá, hogy az RF modulátor kikerülésével már így is istenes minőséget látunk, ha feltekerjük a fényerőt, még használni is lehet a gépet. Nyilván a cél az, hogy egy elfogadható fényerejű videó jelet tudjak kapni. ;-)

képminőség kis.jpg

Most elő szedem az elfekvő ZX81-eseim alkatrészeit tesztelni, hátha közelebb jutok a saját gépeim problémáinak megoldásához. A cikk a videó jelet módosító első kapcsolás megépítése után fog folytatódni, remélem hamarosan.

Forrás: RetroTauta

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.