Közismert tény, hogy semmi sem tökéletes, ez igaz az új PlayStation Portable Slim & Lite-ra is (amit mellesleg PSP-2000 néven is emlegetnek).

A lapok többsége négy pontba szedte a fő problémákat, én még egy ötödiket is hozzácsapok:

1. A Sony megváltoztatta a digitális irányítópadot, most olyan, mint a PlayStation 3-as Sixaxis irányítóé, viszont a gomboknak továbbra nincs textúrájuk (tehát sima a felületük, nem göröngyös), így könnyen hozzájuk ragad az ember ujja.

2. Az új UMD slot kezelése sokkal problémásabb, különösen a kisgyerekek és a kevésbé ügyes, nem zongorista ujjú emberek számára.

3. Nagyon megszaporodtak a gépen a csatlakozók, sokak szerint integrálni kellett volna párat, ahogy az Apple tette az iPod esetében. Hozzáteszem, hogy a tápcsatlakozó engem a régi gépen is zavart, rossz helyre tették, útban volt a nem akksis játéknál, és könnyen kicsúszott. Hasonlóképp problémás a régi gépen két “hangfal”, játék közben ezeket könnyen befogja az ember, ha magára vagy másra támasztja a gépet, tehát nem a levegőben tartja. Nem tudom e területeken javult-e a Slim & Lite.

4. A gép alumínium részeit is műanyagra cserélték, ez talán törékenyebbé teszi, és nem néz ki olyan jól.

5. A gép firmware-je jelen pillanatban nem butítható, a Pandora’s Battery módszer sem működik vele, így ingyenes garázsprogramokat nem lehet futtatni rajta.