Vannak azok az autó tulajdonosok, akik minden nap szarvasbőrrel, óvatosan, reszkető kézzel áttörölgetik kis kedvencüket, akiknek minden egyes karcolás megjelenésével eggyel több ősz hajszáluk lesz. Azokról beszélek, akik nevet adnak autójuknak, akik a járgányuk minden rezdülését aggodalommal figyelik, akik a forgalomba helyezés időpontját jobban tudják, mint a családtagjaik születésnapjának dátumát. Na, ez a játék nem nekik való…

A Burnout sorozat készítői pontosan tudták, hogy a játékosok legnagyobb része egy autós játékban először azt próbálja ki, mi történik, ha például a start után rögtön a menetiránnyal szemben, visszafelé indulunk el? Mi történik, ha sikerül lezúzni az első három helyezettet, vagy ha leugratunk a szakadékba, elsüllyesztjük a járgányunkat a tóban, vagy ehhez hasonló dolgokat művelünk? Az ehhez hasonló vadabbnál-vadabb ötleteket gyűjtögették egy darabig, majd összegyúrták a világ legszórakoztatóbb, legviccesebb autós játékát. Akik csak a versenyek, a szimuláció kedvéért játszanak, azoknak nem való a Burnout, de akik önfeledt karambol-orgiát szerettek volna mindig is átélni, azoknak ez a játék maga a mennyország.

A PSP változat semmiben sem marad el a nagy konzolokon megjelentektől, minden benne van, amit egy Burnout játéktól elvárhatunk. A karriermód – ahogy a nagytestvér Burnout Revenge-ben, itt is World Tour néven fut – során folyamatosan újabb helyszínek, újabb versenytípusok nyílnak meg előttünk, és ha ezeket sikeresen teljesítjük, újabb, még dögösebb járgányokat kapunk, amelyekkel még nagyobb, és hatásosabb őrjöngést vihetünk véghez. A versenyek során legalább harmadik helyen kell végeznünk

A legalapabb versenytípusok a Race és a Time Attack, ezek hasonlítanak még leginkább a hagyományos versenyjátékokban található módokhoz. A Race annyiban különbözik, hogy itt pont, illetve turbó jár azért, ha lezúzzuk ellenfeleinket, ha ugratunk, farolunk, csúszunk a járgányunkkal, vagy ha a gyanútlanul közlekedőkkel történő ütközést éppen hogy kikerüljük, szinte súrolva azokat. A turbó használatával elérhetünk kétszeres, négyszeres sebességet, és a komolyabb versenyeknél szinte lehetetlen nélküle nyerni. Tehát minden szempontból rá vagyunk kényszerítve, hogy brutálisan vezessünk. A Road Rage már az igazi önfeledt pusztítás jegyében zajlik, egész egyszerűen minden ellenfelünket le kell zúzzuk, hogy ne folytathassák a versenyt. Minél többet tudunk a roncstelepre küldeni, annál jobb eredményt tudunk elérni. A különféle speciális ütközéseknek nevet is adtak a készítők, ha ezeket sikerül végrehajtani, még több pontok kapunk. A Pursuit során – ahogy a nevében is benne van – a kiszemelt célpontokat kell üldöznünk, egy-egy kellemes rendőrautó volánja mögé pattanva. A célpontokat minél gyorsabban utol kell érni, és minél gyorsabban, minél látványosabban kell kivégezni. A legnagyobb móka azonban a Crash mód, itt egész konkrétan minél látványosabb tömegkarambolt kell csinálnunk, ehhez 100 átgondoltan kialakított kereszteződés – és egyben egyedi forgalmi helyzet – áll a rendelkezésünkre. A karambolhoz megadott idő áll a rendelkezésünkre, minél gyorsabban el kell érnünk a kellő sebességet, és a megfelelő járgányt telibe kell kapnunk, hogy aztán a dominó elvhez hasonlóan sikerüljön minél több kocsit, buszt, kamiont és egyéb járgányt lezúzni. A szerencsétlenül jártakhoz újabb érkezők is csatlakozhatnak, amíg le nem jár az előre meghatározott idő. Az ütközés előtt mindenféle bónuszokat vehetünk fel, kaphatunk például pénzt, turbót is. Az ütközés végén a program kiszámolja, hogy mekkora kárt sikerült okozni, és ha sikerült teljesíteni a megadott összeget, akkor mehetünk a következő kereszteződésbe.

Szerencsére az előmenetelünket minden, a karrier módon kívül indított verseny is előremozdítja, folyamatosan be tudjuk gyűjteni a különféle kategóriájú, egyre brutálisabb járgányokat. A játék minden rezdülésünket rögzíti, a Driver Details opciót kiválasztva rendkívül részletes statisztikát kapunk az előmenetelünkről, a díjainkról, és a különféle rekordjainkról.

A kidolgozás szinte hibátlan, az ellenfelek nem adják könnyen a fényezésüket, a gondosan összeválasztott muzsika megadja a kellő hangulatot, minden adott hát az igazi Burnout-élményhez. Próbáljátok ki ti is!