A sors úgy hozta, hogy ismét egy Impressions program akadt a kezem ügyébe /egész véletlenül, a Shy odatette/.

Rendkívül lelkesen kezdtem el a játék tesztelését, hiszen ez a cég adta ki a Paladin 2-t is. A game igencsak emlékeztetett néhány kedvenc játékomra, de ugyebár jót lopni bocsánatos bűn, csak el kell találni az arányokat, no és nem árt némi újdonságot tenni a dologba, már csak az illem kedvéért is.

Nem kerülgetem a témát, a program a Sim City és Civilization sajátos keveréke, csak itt nagyobb hangsúlyt fektettek a grafikára. Ez nem is lenne baj, de sajnos a fontosabb rész már nem sikerült olyan jól, mint a konkurenciának. Célunk a római birodalom egyik tartományának tulajdonképpeni megteremtése és irányítása, továbbá a béke megőrzése. A nehézségi szintet, csupán a kezdéskor rendelkezésünkre álló pénz mennyisége határozza meg.

A játék irányítása rendkívül egyszerű, a térképmező alatti “valahonnan ismerős” ikonokkal történik. Kérhetünk egy részletes térképet, itt fogunk jórészt tevékenykedni, és rendelkezésünkre áll egy, az egész tartományt átfogó térkép is, ahol védelmi és hódítási taktikánk kap fontos szerepet. Kezdéskor keressük meg a folyót és telepítsük mellé a vízi erőművet (nem árt a folyóra egy duzzasztógátat helyezni). Ebben a játékban a vízhálózat kiépítése nélkül nem érhetünk el jó eredményt, ezért legyen ez az első, majd megkezdhetjük a már ismerős stratégiával a házak, templomok, kórházak, iskolák valamint egyéb ipari és szórakoztató intézmények létesítését. Gondoskodjunk a megfelelő úthálózatról és jól gondoljuk meg, hogy hol írtjuk ki a növényzetet, mert újratelepítésre nem lesz lehetőség. Tisztségviselőink />F/ segítségével állandóan bepillanthatunk a tartomány ügyeibe és beállíthatjuk a kormányzás elengedhetetlen alapértékeit. Gondolok itt az adószázalékra /tax rate/, a besorozási arányra /conscription/, a munkálatok és a már elkészült létesítmények fenntartási költségeire, stb. Célszerű minden “évzáráskor” áttekinteni ezeket az értékeket.

Itt megjegyezném, hogy a lakosság hangulatára nincs kedvező hatással, ha magas az adó vagy sok érző anyai szívtől szakítjuk el a fiát katonának. Az elégedetlenségre rögtön fény derül, amikor a városi polgárok elkezdik lerombolni az épületeket. Természetesen jobb ha nem várjuk meg, amíg idáig fajulnak a dolgok. A grafikonoknál jól figyelemmel kísérhető a lakosok kedélyállapota. Ha a problémás övezetek /trouble areas/ kikérésekor az egész város lázong, baj van. Az egyes városrészek problémáit a rendfenntartó erők kitelepítésével előzhetjük meg. Nagy baj esetén csökkentsük az adót, építsünk színházat vagy lóversenypályát. A másik fontos grafikon a vízelosztási arányt mutatja a városban. Ahogy nő a benépesített terület, úgy lesz szükségünk egyre több vízi erőműre és kisebb-nagyobb víztárolók létesítésére. Ha ezt elmulasztjuk, populációnk nem növekszik, sőt hamarosan csökkenni fog, a lakosok pánikszerűen elhagyják a rossz vízellátású övezeteket. Ha nem tudjuk hova tenni pénzünket, lecserélhetjük az utakat a korszerűbb köves útra és elkezdhetjük városfallal körülölelni birtokunkat, mert egyre több barbárhorda fog inzultálni bennünket. Ügyeljünk arra, hogy minél több foglalkoztatási ágazat legyen tartományunkban, ezzel megelőzzük a munkanélküliség és a nyomornegyedek kialakulását. Nem elhanyagolandó a munkabérek értékének változtatása, az aktuális követelményeknek megfelelően.

A következő iparágakat alakíthatjuk ki: üvegművesség /glass/, óngyártás /tin/, fazekasság /pottery/, rézművesség /copper/, borászat /wine/, elefántcsontfeldolgozás /ivory/, malom /wheat/ és fűszerkészítés /spices/. Mire mindezeket megteremtjük, szép lassan elfogy a pénzünk és ettől kezdve a játék lassú, vontatott és nagyrészt eseménytelen. Ennek az a legfőbb oka, hogy nincs lehetőség a sebesség beállítására, továbbá hiányzik az undo parancs is, ami időnként igen kellemetlen.

Többször is nekiültem, de valahogy ez a program nem tudott megfogni, pedig kedvelem az ilyen típusú játékokat. Összesítve ez egy kellemes grafikájú, középszerű stratégiai game. Akik igazán belefeledkeztek a Civilizationba, inkább meg se nézzék. Nem rossz program, de nem is jó.

Lily

A cikk a GURU 93/1 számában jelent meg.