Ezt az igencsak érdekes berendezést a Graz-i egyetem informatikai intézete fejlesztette ki, azzal a céllal hogy Ausztriában létrehozzanak egy VideoText rendszert a Francia MiniTel rendszer mintájára. A gép neve a “Mehrzweck Universell Programmierbarer Intelligenter Decoder” azaz “Általános célú univerzális, intelligens dekóder” rövidítéséből ered. Mivel a koncepció szerint nem csak egyszerű VTX dekóderként képes működni, hanem a valódi otthoni számítógépként is. A VideoTex rendszerekben az információkat oldalakra bontják és egy központi szerveren tárolják a kliensek a központi szervert telefonos hálózaton keresztül érik el és az egyes oldalakat lehívják, megjelenítésre. Az információ tárolása és a megjelenítése szabványos módon történik így lehetőség van akár nemzetközi VTX hálózatok kialakítására. Európában a CEPT szabvány terjedt el, ezt alkalmazták a német BTX hálózatban, és az angol Prestel-nél is (kis módosítással) Magyarországon a nyolcvanas évek közepén a Posta Kísérleti intézete próbálta bevezetni a VTX hálózatot és ehhez az Osztrák MUPID gépeket használta. A kezdeményezés nem volt valami sikeres, az okokat inkább ne firtassuk. Mindenesetre a PKI MUPID készletét az egyik számítógépbontó vásárolta meg ahol a mai napig is több tucat, jobb sorsra érdemes, MUPID fekszik a pincében.

Maga a gép igen fejlett lehetőségekkel rendelkezik, és ha jobban belegondolunk, akkor rengeteg célra lehet használni, még akár napjainkban is. A gép lelke egy 3Mhz-en ketyegő Z80 amelyhez 64K RAM és további 64K Video RAM tartozik. A 40×25 ill. 80×25 karakteres megjelenítés mellett 240×320 pixeles grafikus felbontással bír amelyet 4096 ! színnel képes használni. A billentyűzet kezelését a PC-ből ismert módon egy i8031-es mikrokontroller végzi. A billentyűzetkiosztást és a működtető programot EPROM-ban tárolják, az itthon fellelhető MUPID-ok nagy része magyar billentyűzetkiosztással és karakterkészlettel lett ellátva. 
A gépben alapértelmezésben nincs más operációs rendszer, mint a VTX dekóder és a programbetöltő rutin. A programokat betölthetjük a VTX hálózatról, vagy a géphez készített dual floppy egységről (2x400K). A floppy egység maga is egy komplett Z80 mikrogép 64K RAM-al és soros interfésszel, működés közben emulálja a VTX központot. A MUPID-hoz igen fejlett BASIC interpretert készítettek, rengeteg speciális grafikai utasítással. A kézikönyv az egyes utasítások szűkszavú leírásával is több mint 200 oldalas. Ezen kívül mint szinte minden Z80 alapú gép, a MUPID is tud CP/M-et futtatni, s ezzel a CP/M-hez elérhető programok igen széles körét használhatjuk (pl. Turbo Pascal, WordStar). A CP/M speciális mupidhoz készült verziójának neve MCP/M.
A gép videó kimenete szokatlan módon egy normál SCART csatlakozó, amelyről bármely RGB bemenettel rendelkező tv-t és video monitort meghajthatunk. A csatlakozó VIDEO bemenetén adott videojelre a MUPID beépített genlock áramköre rákeveri a számítógép képét, így feliratozásra is jól használható. (Ezt a dokumentációból tudom, a saját Mupidomat eddig nem sikerült ilyesmire rávennem). A SCART csatlakozón kívül találunk még a MUPID-on egy V.24 modem portot, két soros portot, digitalizáló tábla bemenetet, magnetofon illesztőt, és két joystick portot is. A mupid “komfort” változatában egy további 128K-s, akkumulátorral táplált statikus RAM kártya is található, amelyet háttértárként használhatunk. Ha csak színes terminálként szeretnénk használni a MUPID-ot akkor ezt a legkönnyebben VAX/VMS alól tehetjük, mivel ebben az operációs rendszerben a CEPT protokollt beállíthatjuk bármely terminál portra (a leírás az http://oldmachines.tripod.com oldalról származik).