Szép számmal születtek Spektrum klónok a volt szocialista tábor országaiban a gép létezése alatt, ezekből csemegéztünk egy kicsit.

Didaktik Gama
Első versenyzők a közeli Szlovákiában látta meg a napvilágot, méghozzá 1987-ben. A Didaktik Skalica által készített gép több generációt is megélt, és igen sikeresnek volt mondható ebben a régióban. Több apróbb módosítást is véghez vittek a készítők az eredeti Spectrumhoz képest, kapott a gép egy i8255-ös párhuzamos portot, valamint 80Kbyte RAM-mal szerelték fel az apróságot. Ennek érdekes története van, hiszen a Z80A alapú gépek csak 64 Kbyte-ot tudtak megcímezni. A fennmaradó 32Kbyte-ot kapcsolni lehetett a gépen, melyet egy LED jelzett is a házon. A Gama egyébiránt nem volt teljesen kompatibilis az eredeti Spectrummal, melynek oka az is lehetett, hogy a rendszerváltozók nem egyeztek meg. A gépből három variáció készült, melyek a fantasztikus Gama’87, Gama’88 és Gama’89 névre hallgattak. A módosítások igazából csak a bugok kijavítására korlátozódtak, komolyabb problémák nem merültek fel a géppek kapcsolatban.
Didaktik M 48
A Gama fejlesztése után vágtak bele a készítők egy újabb Spectrum klón fejlesztésébe, mely az M 48 nevet kapta. Tulajdonképpen nagyon sok minden nem maradt eredetiben a Spectrumból, hiszen itt már az eredeti ROM helyett is a Didaktik M ROM 91 fantázia nevű chip muzsikál, valamint az ULA (video chip) is más. A nagy méretű házba integráltak egy Kempston és egy Sinclair joy interface-et, de a csatlakozója sajnos egyiknek sem volt szabványos.
Didaktik Kompakt
1992-t írunk, már igazából gőzerővel nyomul az Amiga és az ST, de szlovák barátaink még mindig a Spectrum környékén ólálkodnak. A Kompakt tulajdonképpen egy erősen felturbózott M 48, melybe beleintegráltak egy 3.5″-os drive-ot, mely DD-s (880Kbyte) és HD-s (1.8 Mbyte) lemezeket is kezelt. Az eredeti 16k-s ROM-ot megduplázták a tervezők és a másik 16K-ba az MDOS OS-t telepítették. Alapban 48Kbyte RAM-mal szállították a gépet, de ezt egészen 128Kbyte-ig fel lehetett tornázni. Tulajdonképpen a gép az ideális all-in-one számítógépet próbálta meg modellezni, nem sok eredménnyel.
Robik
1991-ben (kis lemaradással) készült el az orosz Spectrum klón. A Robik 64Kbyte RAM-ot, 8Kbyte VRAM-ot és 16Kbyte ROM-ot tartalmazott. Meglepően jó minőségű billentyűzetet kapott a gép, valamint egy külön kurzor vezérlő blokk is helyet kapott a gépben. Ezzel a joy mozdulatait lehetett emulálni, azonban ezek sajnos játékokban nem működtek. A gépen fellelhető volt egy kapcsoló is, mellyel a latin és orosz karakterek között lehetett váltani. A megjelenítésre mentek rá a készítők egyértelműen, hiszen professzionális CGA kimenet, különálló RGB vezérlők és szín invertáló is helyet kapott a gépben. Egyébiránt a Robik csak az egyik példája az orosz klónoknak, hiszen szám szerint 44 különféle Spectrum klónt számoltam össze egy listában, ha nem haragszotok meg érte, akkor nem ismertetem őket egyenként.