Csupán tizennégy hónap telt el az első rész megjelenése óta, és lám, már meg is érkezett a Star Wars: Battlefront 2. Nem mondom, egész gyorsan sikerült összehozni a produktumot, ilyenkor mindig joggal félünk. Vajon volt–e idejük a fejlesztőknek lényeges változásokat eszközölni? Tartogat–e elegendő újdonságot? A Battlefront 2 nem váltja meg a világot, elég kevés új elemet hordoz, de mindezek ellenére is élvezetes játék lett.

A tavalyi év végén már közöltünk egy elég testes, ötoldalas guide-ot az első részről, akkor főként a szingli játékmód térképein alkalmazható stratégiákra koncentráltunk. Mivel most egy igen mozgalmas év végével találtuk szemben magunkat, és még a havi megjelenés által biztosított oldalszám is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy mindent annyi oldalban fedjünk le, amennyiben szerettünk volna, ezért most két oldalunk maradt a Battlefront második részére. (Az igazat megvallva, ha mindenről annyi oldalban írnánk, amennyiben szeretnénk, akkor nem újságot, hanem lexikonokat tartanátok a kezeitek közt.)

A Star Wars: Battlefront 2-ben az egyik legfontosabb újítás a Medal/Award rendszer. A végigjátszás során rengeteg érmet fogunk kapni, amiket nem árt, ha tudunk hova tenni. Akkor ajándékoznak meg minket egy-egy medállal, amikor egy-két-sok különleges feladatot végrehajtunk. Legyen az egy jármű elkötése, vagy éppen hat fejlövés mesterlövészpuskával.

A játék kezdetekor természetesen egy fia medállal sem rendelkezünk majd, mindegyikért meg kell küzdenünk, mivel a kezdeti rangunk Green – azaz zöldfülű. Ahogy haladunk előre, úgy lépünk majd át a Veteran, Elite és Legendary medálfokozatokba, és kapunk különféle jutalmakat. Ahhoz, hogy egy Award (minden érdeméremnél más) érvényesüljön a hadszíntéren, egy kitüntetést négyszer kell megszereznünk. Amennyiben harminckétszer teljesítjük az egy medálhoz tartozó kvótát, úgy csökken az a szint, amit teljesíteni kell az érdemérem további eléréséhez. Ez kicsit bonyolultnak tűnhet így első hallásra, de mindjárt tiszta vizet öntök a bögrébe. A játék elején, Green szinten még 12 ellenséget kell eltenni láb alól a Blaster Rifle-lel, ahhoz, hogy megszerezzük a Frenzy medált. Mindez megváltozik, ahogy elérjük például az Elite szintet, ugyanis ekkor már elég „csak” 9 ellenfelet lelőni a fent említett fegyverrel ugyanezen érem kiérdemléséhez. Mindez szép dolog, de ragozzuk még: amennyiben hatvannégyszer is sikerül teljesíteni az egy-egy medálhoz tartozó kvótát, onnantól a kiérdemelt Award örökké a miénk lesz, minden összecsapást bekapcsolt jutalommal kezdünk majd el. Ezek az aranyos kis újítások online játék során csak akkor használhatók, ha a szerver engedélyezi őket. Térjünk is rá a kitüntetések fajtáira, kiérdemlésük feltételeire, valamint a megszerzésükhöz szükséges stratégiákra.

Gunslinger Kitüntetés
Követelmény: egy élet alatt hat frag-et kell összeszednünk, méghozzá kizárólag a pisztolyunkat használva. Elite szinten a követelmény módosul: elég mindössze négy ellenséget lelőni kedvenc lézerpisztolyunkkal. Valamelyik űrpályán a legkönnyebb megszerezni ezt az elismerést, mindösszesen annyi a dolgunk, hogy a pálya kezdetén kiválasztjuk a pilótát, majd bevágjuk magunkat egy transzport-hajóba. Innen át kell repülni az ellenség egyik hangárjába, majd onnan tovább indulni a hajtóműterembe. Az utunkba kerülő első lövegnek essünk neki, szedjük darabokra. A Fusion Cutter-rel javítsuk meg, gyorsan váltsunk át a lézerpisztolyra, és söpörjük be az erőfeszítés nélkül frag-et. Csináljuk ezt mindaddig, míg meg nem kapjuk a Gunslinger kitüntetést. Amennyiben meghalunk, úgy a transzport-hajón újraéledhetünk, és folytathatjuk a kis garázdálkodásunkat. Hogy mi a jutalom? Egy Precision Pistol-nak nevezett gyönyörűséget kapunk, ha teljesítjük a követelményeket. A fejvadászoknál már láthattuk ezt a szerkezetet a filmekben. Azokhoz hasonlóan ez is elképesztően erős, elég mindössze két-három lövés egy ellenség leterítéséhez. Habár zoom is van a kis pisztolyon, használata nem ajánlott, túl sok pluszt nem ad. Fontos, hogy az alap lézerpisztollyal ellentétben a Precision Pistol bizony kellemetlen helyzetbe hozhat minket, ha nem töltjük újra a tárat.

Demolition Kitüntetés
Követelmény: egy élet alatt négy critical találatot kell bevinnünk akármilyen járműnek a Rocket Launcher-t használva. Elite szinten már csak három kritikus találatra van szükség a medál megszerzéséhez. Válasszuk ki a csata helyszínéül a Hoth jégvilágát, álljunk a lázadók oldalára, majd kasztválasztáskor tegyük le a voksunkat a Heavy Weapons osztály mellett. Gyorsan kell cselekedni, így pattanjunk be egy Snow Speeder-be, és szélsebesen repüljünk a birodalmi lépegetők felé. A távolságot tartsuk, nem szeretnénk, ha idő előtt kilőnének minket, nemde? Távolról kerüljünk az oldalába, innen már csak a „nyakát” kell eltalálni, az számít Critical Hit-nek. Mivel mozog, ezért céloznunk is kell: vegyük célba a hatalmas monstrum „fejének” középső részét, így mire odaér a rakéta, már a nyakát fogja telibe találni. Ezt követően már csak háromszor kell megismételnünk ugyanezt, anélkül, hogy meghalnánk, és meg is szereztük a kitüntetést. Ha teljesítjük a kvótát, jutalmul irányított rakétákat kapunk. Fontos, hogy nem lecseréli az alap Rocket Launcher-t, hanem mintegy kiegészíti azt, így váltani kell a kettő között. Ahogy kilövünk egy ilyen robbanófejet, teljesen megkapjuk az irányítást felette. Nem lesz szokatlan, mivel pontosan úgy kell terelgetni, mint egy űrvadászt.

Regulator Kitüntetés
Követelmény: egy élet alatt nyolc darab frag-et kell bezsebelnünk, mindezt kizárólag a Shotgun használatával. Elite szinten a követelmény annyiban módosul, hogy már csak hat kill szükséges a Kánaán eléréséhez. Ehhez a feladathoz természetesen az Engineer kasztot kell kiválasztanunk, mivel alapjáraton ők vannak felszerelve galaktikus sörétes puskával. Pontosan a szétszóródó lövedékek miatt olyan pályákra kell menni, ahol zártabb terek is megtalálhatóak, mint például a Kamino-i, vagy a Tanitive IV-i csatamező. A feladat egyszerű, csak szimplán teljesítsük a kvótát, és már be is zsebeltük a Regulator medált. Jutalomként egy Flechette Shotgun-t kapunk, ami az egyik legjobb dolog az egész játékban. Mechanikájában szinte teljesen megegyezik a normál sörétes puskával, azonban legalább háromszor erősebb annál. Olyan helyeken érdemes használni, ahova állandóan, csoportosan járkálnak az ellenségek, mondjuk Command Post-ok védelménél.

Endurance, Guardian, War Hero Kitüntetések
Ez egy többszintű érdemérem, három fokozata van, mint ahogyan azt a fenti címsor is mutatja. Követelmények: egy élet alatt tizenkét, huszonnégy, harminchat pontot kell begyűjtenünk. Elite szinten a követelmény lezuhan a kilenc, tizennyolc, huszonhét pontos határértékekre. Válasszuk ki a Mygeeto nevű űr-csatamezőt, bújjunk bele az egyik pilóta bőrébe, és kössünk el a hangárból egy V-Wing-et. Most semmisítsük meg az ellenség egyik fregattját. Ekkor az Endurace és a Guardian érem már megvan, így rárepülhetünk a következő fregattra. Pusztítsuk el azt is, így már talán a War Hero érdemérem is megvan. Amennyiben még sincs meg, úgy lőjünk ki még pár kisebb vadászgépet, és garantáltan a zsebünkben lesz a kitüntetés. Elite szinten elég csupán egy fregattot, és pár apróbb, ámde mozgékonyabb vadászgépet kilőni. Amennyiben teljesítjük a kvótát, jutalmul minden szinten mást kapunk. Endurance-nél egy lassú mértékű élet-regenerálás az ajándék. Guardian-nál egy kék aura a bónusz, ami levon egy bizonyos értéket a minket érő sebzésből. War Hero szinten pedig vörös fény vesz minket körbe, amitől nagyobbat sebzünk.

Frenzy Kitüntetés
Követelmény: egy élet alatt szerezzünk tizenkét frag-et úgy, hogy közben csak a Blaster Rifle-t használjuk. Elite szinten már barátságosabb a kvóta, mindössze kilenc gyilokra van szükség. Menjünk ismét a Tanitive IV-re, vagy a Kamino-ra, és válasszuk ki a teljesen normál katonát. Ezt követően aktiváljuk magunkat, és rohanjunk ki a csatatér közepére, majd szedjük össze azt a pár frag-et. Amennyiben űrpályán vagyunk, válasszuk a Marine-t, egy transzport-hajóval röppenjünk át az ellenség hangárjába, ezt követően pedig betonozzuk be magunkat az egyik ajtóba. Akárki is jön (és bizony jönni fognak bőven) lőjük ki kíméletlenül. Jutalomként az Elite Rifle-t kapjuk. Ez a fegyver három darab félelmetesen gyors lézersugarat lő ki, így konkrétan egy igazán halálos fegyverként tarthatjuk számon.

Technician Kitüntetés
Követelmény: a Fusion Cutter segítségével jussunk be egy ellenséges járműbe. Itt nincs semmiféle bonyolítás, mivel az Elite szintre is pontosan a fenti előírás vonatkozik.
Menjünk a Kashyyyk bolygóra, válasszuk ki az Engineer karaktert, és csapjunk a lecsóba. Várjuk meg, míg közel ér hozzánk egy ellenséges jármű (bár ezt nem javaslom), vagy lopakodjunk oda a gépezethez. A Fusion Cutter-rel kezdjük el a bejutás folyamatát. A képernyőn megjelenik a „Slicing” felirat egy százalékérték társaságában, mikor ez eléri a száz százalékot, az ellenség kizuhan a gépből, mi bejutunk, és megkapjuk a Technikusi érdemérmet. Jutalomként jármű-regenerációt kapunk. Nincs benne csavar, mint ahogyan a neve is mutatja, a gépezet, amiben ülünk folyamatosan „gyógyul” használat során.

Marksman Kitüntetés
Követelmény: egy élet alatt szerezzünk hat fejlövést a mesterlövészpuskával. Elite szinten elég mindössze négy headshot a medál megszerzéséhez. Menjünk a Kamino-i csatatérre, válasszuk ki a Sniper karaktert, és azon a Spawn Point-on keljünk életre, ahonnan be lehet látni az egész csatamezőt. Innen nézzünk szét jó alaposan, bámuljunk bele a távcsőbe, majd lőjünk fejbe minden látóterünkbe kúszó ellenséget. Ne feledkezzünk meg a lövegekben üldögélő ellenfelekről sem, ők jelentik a potyacélpontokat. Jutalomként a Beam Rifle-t kapjuk. Ez leginkább a Quake játékokban megtalálható Railgun-hoz hasonlít, mivel lövedéke olyan sebesen száguld, hogy szinte csak egy pillanatra felvillanó, lila fénycsóvát látunk. Olyan erős, hogy bármilyen ellenséget leterít egyetlen lövéssel, hátulütője viszont a zoom szinte teljes hiánya.

Nos, keresztülrágtuk magunkat a Kitüntetésrendszeren, ezt a kis apró guide-ot használva mindenki céltudatosan fejlesztheti saját csapatát akár szingli, akár multiplayer játékmódban. Kellemes szórakozást minden Csillagok háborúja rajongónak, valamint azoknak, akik csak egy jó lövöldözést keresnek.