Pusszantom az Ornella Muti- és az A-TRAIN-rajongókat a soha véget nem érő történetem 2. részében. Elegendő számú Guru-előfizetés esetén esetleg megoldható, hogy az előbbieket Ornella Muti, az utóbbiakat pedig egy vonat pusszantsa személyesen – addig is be kell érni velem. (A szükséges előfizetések pontos számát csak exponenciálisan tudnám megadni, de ettől most inkább eltekintek, mert igazán lelkes amatőr tördelőszerkesztőnket esetleg képességeit meghaladó feladat elé állítanám.)

A múltkor ott hagytuk abba, hogy még nem hagytuk abba, sőt: folytatjuk. Ebben a részben nagyon izgalmas dolgokat fogtok megtudni. Hogy ezek mik lesznek, azt most még nem tudom, mert majd menet közben fogom kitalálni, de remélhetőleg kiderül a végére.

Kezdjük mondjuk a STOCK MARKET-menünél. Ez itt a tőzsde, ahol vidám Flockey Jewing módjára adhatunk/vehetünk vényre részeket, avagy részvényeket. A tőzsdézés kis ABC-je valószínűleg egyértelmű mindenkinek: x összegért megveszel különféle mintás papírokat, és amikor szépen felmegy az áruk az égbe, akkor y összegért eladod őket. Az y-x egyenlet megadja a hasznodat. Kis haszon – kis öröm, nagy haszon – nagy öröm! Ha az egyenlet eredménye esetleg negatív tartományokba tendálna, akkor az kis bánat-nagy bánat lesz, mert az áruk nem az égbe, hanem a pincébe távozott. Ez esetben viszont még ne add el… (További részletek a Közgáz 4 (ügyesebbeknek 5-6-7- stb.) éves kurzusain.)

A menüt csak munkanapokon és hivatali órákban lehet megnyitni. Ilyenkor néha megjelenik egy barátságos úriember is, aki néhány hintet hint el a jelenlegi tőzsdei viszonyokról (mint egykoron Selmeczi a Hócipőben). A bal oldalon egy grafikon mutatja a kiválasztott vállalat részvényárainak alakulását az elmúlt 30 hétben. CASH-nél látjuk a készpénzünket, STOCKS HELD-nél pedig az aktuális vállalat nálunk levő részvényeinek számát. Alul lehet választani a 24 vállalat közül (az első szám a pillanatnyi árfolyamot mutatja, a második pedig az árfolyamváltozást az előző naphoz képest). Venni/eladni a BUY/SELL ikonra clickelve lehet, ahol STOCK mutatja a vállalat nevét, NUMBER-nél állítjuk be a vásárlás/eladás darabszámát, a PRICE jelzi a pillanatnyi árfolyamot, és FEE a tőzsdeügynöknek járó tiszteletdíjat. A + és -, valamint a x10, x100 ikonokkal állíthatjuk a NUMBER-nél levő számot. A megfelelő szám beállítása után még egy click a BUY/SELL STOCK ikonon, és máris boldog (ex)részvénytulajdonosnak érezhetjük magunkat.

Mit érdemes venni? Gurut, természetesen. Sőt, még jobb, ha rögtön előfizetsz az egész évezredre! Ha a kérdés a részvényekre vonatkozott, akkor pontos választ nem lehet adni, mert a vállalatok prosperitása függ néhány dologtól. Az első helyszínen játszva például meglehetősen pang a tőzsde, mivel a populációnk kissé csekélyke. Itt a játék elején nem is érdemes egyetlen részvényt sem venni, mert mindegyik zuhanni fog. Ezzel szemben a hatos helyszínen töménytelen lemming hemzseg a felhőkarcolókban – tűrhetően megy a bolt mindenkinél. Részemről mindig SLPRYSTUF-ot szoktam venni, de ebben nem gazdasági megfontolások játszanak szerepet, hanem az, hogy tök jó neve van. Mindenesetre nem árt a tőzsdei műveleteinket a többi befektetésünkkel összhangban végezni. Itt arra gondolok, hogy ha esetleg arra készülünk, hogy veszünk/eladunk néhány ingatlant, akkor nyilván egy ingatlanügynökségbe célszerű beszállni, ha meg mondjuk néhány gyár felhúzásával üdítjük magunkat, akkor a szállítási cégeknek és a nyersanyaggal bizniszelők részvényeire lehet rávetődni. A csúcstechnikával (pl. autókkal) és energiával foglalkozó cégek részvényei általában csak akkor jövedelmezőek, ha nagyon nagy a populációnk.

A cégek nevét jelző hieroglifákból ugyan nem teljesen egyértelmű, hogy mivel is foglalkozhatnak, de mentségül felhozhatjuk az elkövetőknek, hogy írói munkásságuknak határt szabtak holmi rubrikák. Asszem a Szaknévsorban nincsenek benne ezek a cégek (lehet, hogy akkor nem számítanak), szóval most felsorolom őket:

A-Y BUILD: Ez egy nagy építőipari vállalat, ami mindenféle ingatlant épít A-tól Y-ig. A Z-vel kezdődő nevűekre nem szerződnek, mert haragszanak rájuk. (De az is lehet, hogy nekik is német billentyűzetük van…)
ANYGOESTR: Nagy, kereskedelmi vállalat.
ARTDINKES: Ingatlanügynökség, ami lakóépületekkel üzletel. Szabadidejükben írták a – leírásom óta – csekély népszerűségnek örvendő A-TRAIN c. programot.
BIG IRON: A nevéből ítélve egy nagy vasipari társaságra gondolna az ember, ezért elég meglepő, hogy valóban egy nagy vasipari társaság.
BRAUNYCON: Borotva alakú lakóépületek felhúzására szakosodott gang. Minőség, megbízhatóság, design.
DOBEEUSTR: Nagykereskedelemmel foglalkoznak.
HEAVYWTR: Vegyipari társaság, különféle kémiai nyersanyagokkal és olyan nehéz vízzel, amit csak luftballonnal lehet szállítani.
I.B. BREM: Nem igazán egyértelmű, hogy mivel foglalkozhatnak, de a hatos pályán elég jókat profitálnak. Lehet, hogy ez a helybéli zöldségmaffia.
J.S. MGMT: Nyersanyagokat állítanak elő.
JNSVZPOWR: Ez egy nagy energiaszolgáltató társaság. Nyilván akkor prosperálnak igazán, ha a játéktérben a tanyák helyett felhőkarcolókat látunk.
JOECO GAS: Ugyanaz, mint az előbbi, csak földgázzal.
MAXISMOTR: Autóiparban utazó társulat. Fedőtevékenységként software-rel is foglalkoznak. Csak nagy populációnál nyereséges.
MJOLNRPROD: Ez is egy vasipari társulat, ami talán épületszerkezeteket gyárthat, mert nagyobb építkezéseknél prosperál.
PIKUPSTKS: Felhőkarcolók és stadionok felhúzásában jeleskednek.
RADONRLTY: Ez egy nagy vagyonügynökség. A metropoliszokban általában az övék a legtöbb felhőkarcoló és üzleti épület. Ebből esetleg a prosperitásukra is következtetni lehet…
RAX LITE: Ez is valamilyen energiaszolgáltatásban utazó cég.
SLPRYSTUF: Vegyipari társulat, ami csupa olyan jópofa dolgot gyárt, ami vagy kicsúszik a kezedből, vagy hozzáragad.
SPNWHLATO: Autóiparban utaznak, és arról nevezetesek, hogy aki sokat mondogatja a nevüket, egy szép napon csomót találhat a nyelvén.
STIKYDSKS: Ez valami software-cég. Híresek az ún. büdös lemezről, amit nem lehet lemásolni. Legalábbis a szagát nem.
TAFYSTEEL: Nehézipari vállalkozás.
TESLAELEC: Gyárakban és épületekben felhasználásra kerülő nyersanyagokkal üzletelnek.
TRIK TRAD: Egy trükkös kereskedelmi vállalat.
TWSTEDMTL: Acélipar.
WHOWHAEX: Kereskedelmi cég.

Akinek még ezek után sincs fogalma arról, hogy mit érdemes vennie, azt meg tudom érteni. Az A-TRAIN hűen szimulálja a való életet. Nem baj, vegyen mondjuk kárpótlási jegyet – az most nagyon megy, mert minden hatodik nyer egy újabb kárpótlási jegyet, ami kárpótolhat a többi ötért, amelyekkel nem nyert egy újabbat… Már csak egy menünk maradt, nevezetesen a BANK. Némi hitel felvételével innen finanszírozhatjuk beteges beruházási ámokfutásunk folytatását, amennyiben a pénztárcánk kiürülése esetleg átmeneti határt szabott volna építkezési kedvünknek. A bankmenü is csak hétköznapokon és hivatali órákban nyitható meg.

A CREDIT LIMIT mutatja, hogy a bank maximum mennyi hitelt hajlandó folyosítani nekünk. A hitelképességünk a társaságunk teljes vagyonának a függvénye: ennek a 30%-ig kaphatunk kölcsönt.

LOAN AMOUNT-nál látjuk az eddigi adósságainkat, INTEREST jelzi az adósságunk kamatait, és DUE DATE a visszafizetés esedékességének idejét. A THIS MONTH’S RATE-nél látjuk a hitel éves kamataira vonatkozó aktuális ajánlatot. Ez értelemszerűen növekszik, ha a hitelt hosszabb időre kérjük. A 1YR, 2YR és 3YR ikonokkal állíthatjuk be, hogy egy, két vagy három év futamidőre kérjük a kölcsönt. A + és – ikonokkal állíthatjuk a kölcsön nagyságát (DEBT), a x1.000, x10.000 és x100.000-rel pedig a nagyságrendet állíthatjuk, mert elég unalmas lenne egy 5 milliós kölcsönt végigclickelgetni. A BORROW ikonra clickelve a DEBT értéke hozzáadódik a készpénzünkhöz.

A DEBT TOTAL ikon választásával megnézhetjük az összes eddig felvett kölcsönünk esedékességét, összegét a kamatokkal együtt, az egyes kölcsönökre vonatkozó kamatlábat, valamint a tartozás teljes összegét.

Az egyes kölcsönök visszafizetése automatikusan történik: az esedékesség napján a program automatikusan levonja a hitel és a kamatok összegét a készpénzünkből. A kölcsönöket nem kell (és nem is lehet) az esedékesség előtt visszafizetni. A fizetés gyászos napját nem árt fejben tartani, mert ha a készpénz nem elég a tartozás kiegyenlítésére, akkor dicsőséges pályafutásunk csőddel fog befejeződni. Ha pár nappal a fizetés előtt látjuk, hogy nem igazán fogunk tudni pengetni, akkor két dolgot tehetünk (illetve hármat, ha a csődöt is egy alternatívának számoljuk):

– eladunk néhány épületet vagy földet;
– ha a hitelkeretünk még nem merült ki, akkor felveszünk még annyi kölcsönt a banktól, amennyiből az éppen lejáró hitelt ki tudjuk fizetni (vagy még többet!). Ez egyébként egy jellegzetes magyar folklórelem, amit rendszerint a gazdaságos üzemelés helyett szoktak választani.

Hopp! Találtam még egy ‘menüpontot’! ABOUT-nak hívják. Tanulságos történetek vannak benne about játék.

No, ennyi fért bele a nagy A-TRAIN puzzle mára rendelt darabkájába. Mivel a TV2-n láttam, hogy illik a publikum figyelmét ráirányítani a rá váró megpróbáltatásokra, én is szolgálok egy kis előzetessel: a következő folytatásban vadul építkezni fogunk, sőt, ha sikerül a rám jellemző tömörséggel előadni a mondókámat, akkor esetleg néhány vonat is elindulhat egymásnak. Addig is olvasgassátok az ABOUT-ot.

Jaj, majdnem elfelejtettem! Utózönge: Visszatérve az Ornella Muti nevű XX kromoszóma lábaira, a nagy érdeklődésre való tekintettel természetesen azt is bezsúfoljuk ide! Mindent az Olvasókért! Helyhiány miatt most csak A1000 méretű poszterre fussa – de még az is jobb, mint egy pofon, nemde? Itt van: X (Ugye milyen szép?!)

CoVboy

 

A cikk a GURU 93/1 számában jelent meg.