Senki sem vitatja, hogy amatőr és fél profi videos alkalmazásokban világszerte komoly szerepet kap az Amiga. Egyrészről persze a Video Toaster testesíti meg az Amiga videotechnikát, ám ez nem az amatőrök asztalán fekszik. Valamennyi Amiga rendelkezik azonban néhány olyan lehetőséggel, amelyet mindenki kiaknázhat. Az első mindjárt az, hogy a gép képes mind sávszélességben, mind képfrekvenciában, a TV és videotechnikában alkalmazottal azonos videojelet szolgáltatni. Magyarul PAL vagy NTSC üzemmódban dolgozik. Ez minden kiegészítő nélkül lehetővé teszi a videojel rögzítését, illetve sugárzását. Remélem mindenki felismeri, ha egy kábeltévé adás képújsága a Scala-val készül.

Számos ok miatt szükségünk lehet több videojel összekeverésére is. A fő gondot itt az egy képet alkotó videojelek periódusának eltérése, és időbeni hullámzása jelenti. Az első Amigától kezdve képes a hardver arra, hogy videojelét kívülről szinkronizálják egy olyan készülékkel, amely a PC-hez kapható hasonló készülékek árának csak töredéke. A berendezést, ami több videojel szinkronizálását elvégzi, Genlock-nak nevezik. A videotechnikában a genlock, a folyamatot takaró fogalmat jelenti, míg nálunk az elektronikus berendezést.
 
Maga a folyamat kb. így néz ki: az Amiga RGB jele composit jellé alakul, hozzászinkronizálódik a genlock composit videojeléhez, az Amiga képéről eltűnik a háttérszínű rész, majd összeadódik a két kép tartalma. Az Amiga háttérszíne átlátszó lesz, a többi rész pedig lefedi a komposit videobemenet képét. Végül pedig a két kép együttese a composit kimenetre tódul. A kimenet minősége erősen függ a video cucc szinkronjelének minőségétől.
 
Az ECS chip set-től kezdve három új genlock lehetőséget is beépítettek az Amigák belsőjébe.
– nem a háttérszín, hanem valamely más szín átlátszó;
– valamelyik bittérkép átlátszó;
A technikát amatőr szinten elsősorban video feliratozáshoz használhatjuk, míg pl. az egyre szaporodó kábeltévés műsorkészítőknek elengedhetetlen kelléke. Az Amigához csatlakoztatható készülékek egész sora létezik, az egyszerűtől, egészen a több bemenetes kép és hang keverőpultokig, melyek saját effekteket is ismernek.
 
RocGen 300C
 
A Roctec cég nem éppen friss terméke, amely a legalacsonyabb árkategóriába tartozik. Két videojel keverésére alkalmas, amelyből egyik az Amigáé. A 23 pólusú video csatlakozóra van szüksége, így monitorral együtt nem használhatjuk. A készülék három üzemmódban működik, amit egy kapcsolóval választhatunk meg.
 1. Overlay
A fentebb leírtaknak megfelelő üzemmód. Az Amiga képe elől a háttérszín eltűnik, helyén a videobemenet látszik át. A szabályzóval beállíthatjuk az Amiga képének intenzitását. A teljes takarástól, az átlátszóságon át, az eltűnésig. Használható feliratozáshoz, sportközvetítés eredménykijelzéséhez stb.
 
2. Fade
Az Amiga háttérszíne nincs eltüntetve. A szabályzóval a két kép között fade-elhetünk (áttűnés). A látható képmezőn kívüli tartomány, vagyis a keret teljesen átlátszó. Itt van szerepe az Amiga overscan screen-eknek. Ha video overscan méretű képernyőt használunk, akkor a genlock kimenetén nem fogunk látni keretet az Amiga képe körül. Olyankor használható, amikor a kimeneten egy ideig az Amiga képét kívánjuk látni, utána fokozatosan eltüntetve a videobemenet. Vagy fordítva.
 
3. Amiga
Ilyenkor csak az Amiga képét látjuk a kimeneten.
 
 A genlock-kal keverhetjük két számítógép képét is, de nézhetjük a TV-t is a Workbench hátterében. Külső tápegység is csatlakoztatható ha gépünk tápja már túlterhelt.
 
A RocGen 300C-hez mellékelnek egy feliratozó programot is, amivel megoldhatók a felirat-készítési gondok, ha éppen nincs valamilyen multimédia program kéznél, mint a Scala, Mediapoint stb.
 
A készülék alacsony árával elérhető azok számára is, akik csak házi hobby célokra akarnak egy feliratozó rendszert Amigájukból, hogy olcsón, egyszerűen és viszonylag jó minőségben feliratozhassák házi mozijukat.
 
Lázi