A CD-ROM sorozatban megjelent cikkekben eddig már sok mindenről írtunk, azonban egy fontosnak számító témakör, még pedig az, hogy milyen CD-ROM filesystem-et használjunk még alig került szóba. Pedig nem teljesen érdektelen a témakör…

Mint a sorozatból már korábban kiderült, nem csak egyetlen CD-ROM formátum van, hanem jó néhány és nem hátrányos ha a filesystem támogatja azokat.
Persze, ha valaki csak egy-két PC-khez készült CD-ROM-hoz fér hozzá, akkor az egész kérdés szinte teljesen érdektelen, mivel az 8+3 (ISO 9660 Level 1) kötelező gyakorlat a CD-k világában. És mivel Amigáról van szó a file-systemnek támogatnia kell a Level 2-es (max. 31 karakteres) neveket is.
Az második szempont a High-Sierra kompatibilitás. Ez gyakorlatilag a megfelel a PC-s filesystem-nek: 8+3 nevek, korlátozott alkönyvtár struktúra. Ez leginkább csak megemlítésre kerül, mert szintén „kötelező“ gyakorlatnak számít…
Sokkal érdekesebb a MacHFS formátum támogatásának a kérdése. E formátum gyakorlatilag a Mac hard disk formátum CD-re írásával keletkezik. Ennek megfelelően találhatók fork-ok is a CD-n. Nem számít hátránynak, ha megadható, hogy milyen kiterjesztésű file-névvé konvertálja automatikusan a rendszer. A leggyakrabban Mac formátumú CD-hez valamely magazin mellékleteként lehet hozzájutni, vagy valamely Mac program megvásárlásával. Pl. a CD-ROM Today esetén ún. dual formátumú disket kapunk, azaz vagy egy PC-s, és vagy egy Mac HFS formátumú része. Ilyenkor a filesystem-nek lehetőséget kell biztosítania, hogy a két rész közül kiválaszthassuk, hogy melyik érdekes a számunkra. Ez történhet a Prefs editorral, külön segédprogrammal vagy valamely billentyű lenyomásával. És meg egy megjegyzés: Mac-en a PICT képformátum és a QuickTime animációs formátum számít a legelterjedtebbnek, melyeket Amigán nem túl könnyű felhasználni, bár nem teljesen lehetetlen.
A következő opcionális versenyszám RRIP, azaz a RockRidge interchange protocoll. Ez leginkább a Windows NT/95 hosszú file-neveinek kezelési megoldásához hasonlít (már mint ahogy FAT-es partíción kezelik). 8+3 karakterre különbözik minden file-név, de azok a filesystemek, melyek támogatják a RockRidge formátumot, extension blokkok beolvasásával visszaállíthatják a teljes file-neveket. E formátumot mostanában leginkább már nem használják, de számos, főleg UNIX-hoz készült CD-nek ilyen a  formátuma.
Nem teljesen tartozik a témakörhöz, de lelkes Amigásokat azért megelégedéssel tölthet el, hogy végre PC-s is lehetőség van „normális“ CD-ROM-okat kezelni, mivel a Win NT/95 támogatja CD-ken is a hosszú file-neveket. Így az olyan, Aminet is terjesztett utility-re a későbbiekben nincs szükség, mely lehetővé teszi tetszőleges file lemásolását egy Amigás file szerkezetet tartalmazó CD-ROM-ról. (E gondolattal leginkább a Neil Balharrie által írt cdr 1.1-re kell gondolni.)
Végül meg egy érdekes kérdés a filesystemekkel kapcsolatban a kis- és nagybetűk kezelésének kérdése. Megkülönböztetik-e – eltérőnek mutatja, de valójában azonosak hasonlóan az Amiga filesystem-éhéz. Lehetőség van-e állítani, hogy a PC CD-ROM-okon található neveket, hogy konvertálja – végig kisbetű, hagy kezdőbetű stb.
Jelenleg talán a leggyakrabban alkalmazott filesystem-nek a CacheFileSystem számít, már csak azért is mert a legutóbbi változatában idefix néven terjesztett csomagban található a valószínűleg leginkább használt atapi.device legújabb változata is. Mivel erről a filesystem-ről már jelent meg ismertetés a GURU 95/7-es számában, csak az újabb változatok néhány eltérését említenénk meg.
A leglényegesebb változás, hogy az legújabb változatokban a mount file-ok szerkesztése helyett (ill. mellett) lehetőség van a filesystem főbb jellemzőinek grafikus felületen keresztül történő beállítására is. Erre szolgál a CDPrefs program, mely installáláskor a SYS:Prefs alkönyvtárba kerül. Ennek a segítségével állítható a legtöbb jellemző, most nem sorolom fel az összest, remélhetőleg jól olvashatók a mellékelt képen. Az, hogy a protection bitek is állíthatók, megkönnyíti a CD-ről átmásolt file-ok kezelését, mert a későbbiekben nem kell azaz foglalkozni, hogy a file-ok törlés ellen védettek.
Az Aminetről is letölthető demo változat nemcsak időbeli, hanem egyéb korlátozásokat is tartalmaz, pl. csak az atapi.device-szal hajlandó működni. Nem lehet scsi.device-on  keresztül SCSI-2-es CD-ROM drive-okat kezelni, vagy ISO file-t mountolni. Ez utóbbira a korábban már ismertetett ISOCD program használatakor lehet szükség, ha valaki tesztelni szeretné azelkészült ISO file-t.
A Mac HFS lemezek kezelésének megoldása szerintem kissé nehézkes, a CDPrefs programmal lehet átváltani, más filesystem-ekben jobb megoldások is találhatók.
Egyetlen működési „rendellenességet“ találtunk a tesztelés során: egyes PC-s CD író programokkal lehetőség van hidden attribútumú file-ok felírására is, melyet a PC-n az mscdex valóban rejtett file-ként mutat, ezzel a file-lal voltak kisebb gondjai a CacheFileSystem-nek: annyira elrejtette, hogy nem is látszódott, pedig Amigán nincs „igazi“ rejtett file. (Elöljáróban a többi filesystem-ről csak annyit, hogy ezzel ott is akadtak problémák…)  E három megjegyzés ellenére a filesystem nagyon jól használható.
Következő alkalommal folytatjuk a filesystem-ek ismertetését és értékelését. Van még néhány: AmiCDFS, AmiCDROM, AmigaCD, Asimware, BabelCDROM, Xetec CDx. Bár ezek nem mindegyike fog bekerülni a sorozatba, de azért igyekszünk minél teljesebb képet nyújtani.
(JOCO)