Az előzőekben már olvashattatok a JAGUAR hardverről. Sajnos a cikk írója (nem tudni MIÉRT?) egy kicsit borúsan vázolta a gép képességeit. Ezeket az infókat szeretném néhány szóval kiegészíteni, hogy a felhőket gyorsan eloszlathassuk. 

Szárazon a technikai
adatok3 chipbe ágyazva összesen 5 processzor dolgozik a Jaguarban, úgy mint:
1. Motorola 68000, azt hiszem nem kell bemutatni.
2. Egy 144 lábon élő 32 bites DSP (Digital Signal Processor), JERRY néven 26,6 MIPS teljesítményre képes proci. 8K belső SRAM-mal, 26,6 MHz-en ketyeg. Azonos RISC kialakítású, mint az alábbiakban szereplő GPU, 16 bit sztereó CD minőségű hanggal és effektusokkal, full sztereó, de a DSP portot és a joy portot is ez vezérli.
3. TOM fantázianéven 3 db processzor került egy chipbe:
– GPU (Graphics Processing Unit) 32/64 bit RISC architektúra, 64 biten címzi és olvassa a rendszer buszt. Teljesítménye és órajele megegyezik JERRY-ével, bár csak 4 K belső SRAM-mal rendelkezik.
– Object processor 64 bit RISC, speciális képhatások, sprite kezelés stb. Érdekessége a gépnek, hogy tetszőleges számú és méretű sprite mozoghat egyszerre a képernyőn!
– Blitter 64 bites, a gyors logikai műveletek elvégzése a feladata.Bekerült még egy “memory controller” is ami nem lóg ki a sorból: 64 biten közvetlen DRAM címzést végez.
Ha már itt tarunk: a RAM. Ebből 2MB-ot kapott a Jaguar, 4db 512K-s, úgynevezett fast page-mode DRAM formájában.
Hát ez az ötös (hármas) fogat képes 106,3 MB/s teljesíményre, illetve 850 milló pixel/sec ”rendering speed”-re, 16 millió szín kezelésére.
Csak az összehasonlítás végett – tudomásom szerint – a 3DO 50MB/s, illetve 64 millió pix/sec. paraméterekkel bír.
A játékkártyákon, mintegy 48 Megabitnyi (6MB) adat fér el, ez spéci adat tömörítéssel (akár 14:1 arányban) 672Megabitnyi (84MB) is lehet. Ezek csak elméleti számok, a valóság természetesen széles határok között mozog.
A gép hátsó részén található DSP port több célúan felhasználható. Különféle illesztők, így pl. a Lynx is csatlakoztatható ide.
Elméletileg lehetőség van “Jaguar hálózat” kialakítására, max. 32 géppel is, de csatlakoztatható modem, DAT, light gun stb.
Sajnos az ATARI nem árasztotta el Európát sem kiegészítőkkel, sem szofverekkel (egyenlőre 8 féle játék kapható európai verzióban). Jelen pillanatban 160 szoftvergyártó cég indult be gőzerővel a játékok fejlesztésére.
Olyan nagy nevek találhatók közöttük mint pl. 20th Century Fox, Domark, Game Tek, Microids, Microprose, Ocean, vagy a Team 17. Ez év végére kb. 50 játék megjelenése várható.
Egy jó hír az érdeklődőknek: a NOVOTRADE 2C Áruház megkezdte a gép hazai forgalmazását! Várható CD ROM megjelenése is.
Néhány infó,
erről a ketyerérőlDupla sebesség, 350 KB/s átvitel, képes kezelni Karaoke, CD+Graphics, audio CD-ket is. Installálása egyszerű csak a cartridge portba kell dugni.
Egy kis plusz: a VLM (Virtual Light Machine), ami boldog tulajdonosának képernyőjére szédületes effekteket varázsol audio CD hallgatása közben.Remélem ezek elég meggyőző adatok voltak a géppel kapcsolatban.
Mindeniken csak azt tudom mondani:
Ezt látni kell!!