A programnyelvek színes palettájából egy eddig kissé elhanyagolt résszel, a FORTH-tal ismerkednénk meg. A nyelvet 1960-ban Charles Moore fejlesztette ki, majd a 1970-es 80-as években sorra jelentek meg újabb és újabb verziói, így akárcsak más nyelveknél, itt is több “nyelvjárás” létezik. Először is le szeretném szögezni, hogy a FORTH nem egy halott nyelv. A nyelv terjesztésére és használatának segítésére alakult társaság ma is működik, s nem csak szabvány FORTH ajánlást dolgozott ki, hanem kilenc különböző processzorra közreadták a FORTH interpreter teljes forráslistáját is. Többek közt ezért is létezik a FORTH szinte minden géptípusra. Az interpretert az adott gép assembly nyelvén és FORTH-ban írták.

Mi jellemzi a nyelvet?
1. Nagyon nehezen tanulható.
2. Gépközeli nyelv, ezért ismerni kell az adott gép lelkét.
3. Teljesen más felfogást, gondolkodást kíván mint pl. a C, Pascal, Basic.
4. Sajátkezűleg bővíthető, alakítható.
5. Szellemes és egyben eredeti nyelv.
Amigára már a kezdek kezdetén meg jelent a FORTH, illetve ezek különféle verziói. Találhatunk köztük ún. copyrights-os interpretert, de számtalan PD, SW, verziókat is beszerezhet a nyelv iránt érdeklődő Amigás. Az 1994-ben megjelent HeliOS 3 lemezes, futtatásához minimálisan WB1.2, 1 MB RAM szükséges, 69& ellenben a lenti címen megrendelhető. A HeliOS V6.06 interpretere úgyszintén a fenti társaságtól származik, ezért az ún. FIG-FORTH (FORTH INTREST GROUP), avagy FORTH-79 családból származik, bár a HeliOS NEM! 100%-os FORTH. A programhoz egyedülálló módon semmi dokumentációt, leírást nem mellékelnek papíron, ellenben 1.2Mb text fájl található a lemezeken. Az információ halmazban mindent megtalálhatunk az editor használatától kezdve egészen az egyes FORTH utasítások részletes leírásáig. Természetesen elolvasható az Amiga hardware programozása, vagyis a HeliOS Amigás library rutinok használata és leírása. A programhoz mellékelt demok pedig jól szemléltetik, bemutatják mire is képes a nyelv Amigás környezetben.
A HeliOS editora meglepően jól sikerült, pici és igen gyors. Egyszerre három forrás-t szerkeszthetünk, az alkotók nem hanyagolták el az ARexx támogatást sem és jó a Macro funkciója. Maga az editor rész hasonlóan pl. a TurboText-hez teljesen szabadon konfigurálható, adatait text fájlban tárolja (KeyTable, MenuText, Vocabulary Help). Ez utóbbi tartalmazza a FORTH teljes szótár (szavak) leírását.
Indításkor egyből az ún. közvetlen interpreter-be jutunk (INTPT), itt csak közvetlen parancssort adhatunk ki. Azt tudnunk kell a FORTH-ról, hogy közvetlen parancssorral is irányíthatjuk.
Nézzünk erre egy kis példát, írjunk pl. egy saját végrehajtható szót.
: FERI 102 EMIT ;
A kettőspont egy új szó definiálásának kezdetét jelenti, a pontos vessző pedig a végét, az új utasítás neve esetünkben FERI lesz.
Az EMIT parancs a 102 -es kódú karaktert rendeli az utasításhoz, ez a kis “f” betű.
102 EMIT
Az utasítás írja le magának az új szónak a cselekményét, vagyis hogyan is fog működni a szó (kiírjuk az “f” betűt).
Ha ezek után beírjuk azt, hogy FERI megjelenik az “f” betű. Kész az új utasítás.
Azt, hogy az utasításokat, illetve a programot így közvetlenül adjuk át az interpreternek nem éppen kifizetődő, de pl. tanulásra vagy gyors (STACK) módosításra megfelel.
Komolyabb programírásra lépjünk át az editorba (pl. ED1). Az editorba írt vagy  betöltött forrás elindítása, lefordítása úgy érhető el, hogy egyszerűen visszatérünk a interpreterbe (INTPT). Az így elindított program “lefordítása” nagyon lassú a teljes FORTH ellenőrzés miatt, épp ezért inkább a következő, valamivel gyorsabb megoldást ajánlom. A HeliOS betöltése után lépjünk át egyből az INTPT részbe, majd a Compiling/ Compile File menüvel töltsük be a forrást, az így betöltött program valamivel gyorsabban indul. A kész, lefordított programot sajnos NEM tudjuk indítható (execute) formában kimenteni, ugyanis ez a menüpont e verzióban nem használható, pedig benne van. Ha esetleg mégis futtatni szeretnék, úgy használjuk a HeliOS.exe [sajátmunka] programot, a futtató program mérete 90Kb. Hát egy oldalba hirtelen ennyi fért, így akit komolyabban érdekel a FORTH, az az itthon beszerezhető 3-4 könyvből mindent megtudhat. Végezetül ajánlom minden olyan emberkének a HeliOS -t aki nem csak játékra használja gépét. Érdemes beszerezni.
HeliOS Software
163 Huthwaite Road
Sutton-in-Ashfield
Nottinghamshire
NG17 2HB UK