Folytatjuk kalandjátékokról szóló összeállításunkat.

SEN
Hogy mit is jelent a SEN szó, arról halvány fogalmam sincs, de azt tudom, hogy a program az E.K. Avalon (lengyel) csapat Licenceware alkotása.  A játék jó része egy temetőben játszódik, ebből gondolom könnyen kitalálható a sztorija. 
A játék digitalizált képekre épül, sajnos csak 16 színűek (?), ebből adódóan ez a leggyengébb alkotás e sorban. Zenéje és a hangja is elfelejtendő. A kissé lapos történetet  mintegy 85 digitalizált kép igyekszik ellensúlyozni, ez néha bizony nem sikerül. A program természetesen ikon vezérelt, ebből is csak négy található a kép jobb alsó részén. Irányítása egyszerű, a rejtvények és a logikai feladatok nem igazán nehezek. Így ez a 3 lemezes A500-A1200 játék a könnyen emészthető kategóriába kerül, pár óra alatt végig is játszható, gondolom ezért hagyták ki a save lehetőségét.
Oryland
Most egy, még csak készülőfélben levő programot ismertetnék. Északi szomszédaink, a szlovákok dolgoznak ezen a kalandjátékon, ami bennem leginkább Sierra-ás hangulatot idézett fel. A csapat neve Magic System de a lényeg, hogy angol nyelvű játék. A másik érdekesség, hogy a magyar származású Michael Hegyi, avagy Hegyi Mihály a programozója Pozsonyból. A hagyományos, ikonvezérelt játék története a múltban játszódik, ámbár a sztorit egyelőre homály fedi. Hősünk irányítása, a tárgyak használata itt is a megszokott point `n` click megoldáshoz tartozik, s hogy minél nagyobb legyen a „játéktér“ a tárgyaknak, amik természetesen grafikusan jelennek meg, külön ablakot biztosítottak. S hogy a játék ne legyen egyszerű, itt is tudunk tárgyon-tárgyat használni. A grafika 320×256, 32 színű, sajnos nem AGA-s az A500-as tulajdonosok legnagyobb örömére. 
A demoverzióban három helyszín kapott helyet, de így is bátran kijelenthetem, jó kis kalandjáték lesz. Egyedül csak az nem tetszett, hogy a pointerrel rámutatott, kiválasztott tárgy nevét nem írja ki a program, s így néha az az érzése az embernek, mintha vaktában próbálkozna. Csak halkan megjegyzem, hogy a prewiev már több mint féléves, így épp ideje lenne, hogy végre megjelenjen a játék.
MAGIC SYSTEM
Salviova 28
82101 Bratislava
Slovakia
Email  hegyi@elf.stuba.sk
In The Dead Of Night
Erről az érdekes nyomozós-kaland játékról a hírek rovatban  már olvashattatok pár sort Bear tollából. A játék az olasz illetőségű Trecision alkotása, ezzel szemben nem csak a „spagetti evők“ nyelvét, hanem angol verziót is beépítették. A rendszeres Shareware oldal olvasóinak a Trecision név talán ismerősnek tűnhet. Igen, ők írták a Springtime c. szuper jó játékot is. Gondolom ebből rá is jöttetek, hogy ez az alkotásuk is Shareware, így végigjátszása csak a regisztrált verzióval lehetséges (10$). A játék csak három lemezes (A500-A1200). Menürendszere, irányítása és a cselekvés sorozatok végrehajtása igen eredetien van kivitelezve. Logikus és egyszerű a játék kezelése, ámbár néhol értelmetlennek tűnik és egy picit fura. Értelmetlennek és unalmasnak tartom az Open-Door vagy Use-Door utasításpáros állandó és kötelező használatát, elvégre 1995-öt írunk. Ha beszélgetünk valakivel, akkor a nálunk lévő tárgyakat nem csak megmutatni, hanem odaadni is lehet (csak itt) a jobb gombbal (give-show). A „beszélgető“ panel használatát is kissé nehézkesnek találtam a sok-sok almenü miatt. Ennyi hiba nem sok, s ezek néha a profi cégekre is jellemzők (nem csak Amigán). A képek többsége szkennelt (32 színű), a zenéje és hangeffektek minősége nagyon változó.
Mint említettem nyomozós játék, s így logikusan a szereplők kikérdezésén, kifaggatásán van a hangsúly. Mi Mr. Wells-t alakítjuk, a bátor nyomozót. A nyomozás helyszíne elég bizarr, mi több félelmetes, egy hegytetőn lévő ház. A téli hóviharban amúgy is elszigetelt ház megközelítését ráadásul egy villám becsapódása is lehetetlenné tette, tönkre téve a telefont és a felvonót. Itt ölték meg Diana-t. S hogy ki a gyilkos? Ja, így könnyű lenne!
Trecision
P.O. Box.
16035 Rappallo
Italy