A következõkben bemutatásra kerülõ CD-ROM a Software Toolworks multimédia sorozatának eddig megjelent tagjai közül talán az egyik legjobban sikerült darab. A külföldi szaksajtó eléggé negatívan értékelte a programot, pedig szerintem a maga nemében kiváló és ebben a témakörben nemigazán lehet ennél jobbat csinálni. A másik fele a dolognak, hogy nem kis munka volt összeszedni hozzá az anyagot (késõbb kiderül, hogy ezt miért írtam). A programozók beleötvöztek egy kis könnyedséget, egy kis játékosságot is a programba, talán ezért nem tûnik a felhasználónak száraz, bemutató jellegûnek a dolog. 

Ennyi bevezetõ után kellene a cikk tárgyáról is írni valami konkrétumot. Nos. Elindítás után megjelenik egy figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy ha valaki a programot végignézte és utána tele van kalanddal (mint egy karatefilm után a moziból kijövet), akkor egy kicsit vegyen vissza hirtelen megindultságából, mert a bemutatott sportok tényleg veszélyesek, profi tudást igényelnek (pl. ne szaladjon kötelet venni, hogy aztán megmássza a Gellért-hegyet).
Ha ezen a részen túljutottunk, akkor nemsokára a címképernyõt tekinthetjük meg. Itt két lehetõség közül választhatunk:
First Timer – kezdés kezdõknek. Vet – kezdés  azoknak, akik már látták a programot.

A két menüpont abban különbözik, hogy a haladókat nem untatja a program a különféle instrukciókkal. Itt tûnik fel elõször Scotty barátunk (remélem jól értettem a nevét), és elmagyarázza az amúgyis nyilvánvaló dolgot a két pontról. Hatalmas önbizalmunkra és a technikai sportokban szerzett mérhetetlen tapasztalatunkra hagyatkozva válasszuk most a First Timer pontot. A következõ képen egy földgolyót láthatunk, rajta a különféle sportokat jelképezõ “ikonokkal”, a kép jobb szélén pedig a toolbar-t vehetjük szemügyre. Felülrõl lefelé haladva a következõ dolgokat lehet elõcsalogatni az ikonok segítségével.
Paradicsom – visszalépés az adott helyszínrõl az elõzõ képernyõre.
Gázpedál – ez a grafika és a hang lejátszási sebességére van hatással (nem találtam az értelmét).
Spray-doboz – összefirkálhatjuk vele az adott képernyõt (hogy ez mire jó?).
Ágyú (igen ez AZ, pedig én bakancsnak néztem) – itt kérhetünk help-et.
Vezeték a végén villásdugóval – kilépés a programból.
Földgolyó – visszalépés a fõmenübe. Ha valamelyik ikon nem használható, illetve nincs is értelme a használatának, akkor egy piros X-szel van áthúzva. Ezen kívül még a space billentyût használhatjuk a fejléc elõhívására, ill. eltüntetésére.

Miután kicsodálkoztuk magunkat, ismét felbukkan Scotty – ezek után egyre többször fog feltûnni a legváratlanabb idõben és helyeken – úgymond a földet tartva és megkér minket, hogy válasszunk valamit a sportok közül. (Ha szívatni akarjuk Scotty-t, akkor ne válasszunk semmit, mert kisvártatva újra feltûnik és közli, hogy nagyon nehéz ez a földgolyó és hogy válasszunk má’ valamit.) Itt lehetõségünk adódik 9 sport közül választani, valamint a Mondo Rock ikont is választhatjuk, ekkor a hegymászós játékot indítjuk el.
Nézzük sorban a sportokat:
Bungee Jumping – halálugrás (vagy minek nevezzem), a tagok felmennek valami magas helyre – pl. toronyba vagy hídra -, kikötik magukat egy spéci rugalmas kötélre, majd kiugranak. Jó szórakozás.
Skateboarding – az itthon is eléggé közkedvelt gördeszkázás – természetesen profi szinten.
Surfing – hullámlovaglás (nem az enyémen) vitorla nélkül.
Windsurfing – hullámlovaglás vitorlával.
Extreme Skiing – síelés veszélyes terepen szimpla deszkával vagy léccel.
Sky Diving – légibalett, azaz egy repülõbõl való kiugrástól a szerencsés földetérésig mi mindent lehet csinálni.
White Water Kayaking – kajakozás zúgó hegyipatakokban bukósisakkal a fejünkön.
Mountain Biking – az igazi hegyikerékpározás.
Rock Climbing – az egyre nagyobb tábort magával hódító sziklamászás, amit manapság már mesterségesen épített, “biztonságos” terepen is lehet ûzni.
Válasszunk egyet a sportok közül. Ha ez megtörtént, akkor egy következõ képernyõre jutunk, ahol ismételten lehetõségünk van választani pár dolog közül:
Equipment – itt megnézhetjük, hogy milyen eszközökre van szükségünk a sport ûzésének elkezdéséhez.
Training – itt a sport alapfogásait ismerhetjük meg (elméleti oktatás!).
History – a sport történetét ismerhetjük meg az úttörõkorszaktól kezdve.
Risks  – a sportot ûzõt fenyegetõ veszélyekkel ismerkedhetünk meg.
Pros – itt meghallgathatunk néhány profit az adott sportban. (Sportonként hármat, azaz összesen 27-et. Szép meló volt összeszedni és sorban meginterjúvolni õket.)
GO! – itt mi jövünk. A program kérdez, mi klickelünk – így is lehet pl. síelni! A legjobb ezek közül a Risks menüpont. Itt ugyanis lehetõségünk van Scotty barátunkat egy kissé “felöltöztetni”. A kép bal szélén áll széparcú barátunk, egy szál, az alkalomhoz illõ mintázatú klottgatyában. Miután egy esést, bukást stb. megnéztünk, utána Scotty valamelyik testrészére kap egy gipszet vagy kötést. Kár, hogy nem lehet teljesen gipszbe rakni.

Ha megokosodván most inkább már játszani szeretnénk, akkor térjünk vissza a földgolyóhoz és válasszuk a Mondo Rock ikont. Hamarosan egy hegy fog feltûnni a képernyõn, amin két “gomb” van. Az egyikkel infót kérhetünk a játékról, míg a másikkal kezdhetünk. A játék közben a következõ dolgokat láthatjuk a képernyõn. A bal szélen a két függõleges sávon a magasságot és az erõnlétünket tudjuk nyomonkövetni. Ezek alatt a Password ikon látható. Ha kaptunk ilyet a programtól, akkor itt tudjuk beírni. Még lejjebb haladva az életeink számát jelképezõ kis hegymászófigurákat láthatjuk. A kép másik szélén a toolbar maradt.

A hegy 57 szintbõl áll, ezek mindegyike természetesen más és más. A hegymászás a következõképpen folyik. Ha a pointert a hegymászófigura körül mozgatjuk, akkor láthatjuk a lehetséges irányokat, ahová mozoghatunk. Ezeket a pointer különféle irányba mutató nyilakká való átváltozása jelzi. Az energiánk folyamatosan csökken, de van rá mód, hogy egy kicsit felfrissítsük magunkat. A pályán található néhol vizesflaska, energia feliratú csokoládé, vagy egy nagy zacskó pattogatott kukorica. Ezeket elfogyasztva nõ az energiánk, illetve megáll egy kis idõre annak csökkenése.

Nemcsak a természetes fáradás okozta viszontagságokat kell elviselnünk, hanem még egyéb más akadályokba is ütközhetünk. Ezek közé tartozik egy lezuhanó szikladarab vagy egy skorpió. Ezek jelentõsen csökkentik energiánkat. Van olyan hely is, ahol csúszik a szikla, ilyenkor jópár métert eshetünk vissza. Vannak még bonus szintek is. Ezeken semmi más dolgunk nincs, minthogy minél több vizesflaskát szedjünk össze x idõ alatt. Természetesen ezeken a szinteken az energiánk nem fogy.  

Hát ennyi lenne a program, most néhány észrevételemet szeretném az olvasókkal közölni. Ez a nemtommárhányadik (játék)program amit Windows alá írtak. Ez szerintem abszolút helytelen dolog. A gép 4 MB RAM-mal állandóan swap-pel a winchesteren, ami akadozóvá teszi a videóanimációkat és ráadásul két-három másodperc múlva veszi csak észre a program hogy valamire ráklickeltem. Rendkívül idegesítõ, hogy az ember a fél életét leéli, mire valami történik a képernyõn.

Nem tudom, hogy ezeket a progikat kiknek írták, de az, hogy egy ilyen programozástechnikailag is egyszerû kreálmány csak 8 vagy 16 MB RAM-mal fusson normális elfogadható minõségben, azt azért túlzásnak tartom a mai RAM-árak mellett (ezt Nyugat-Európára is tartom). A Windows-os környezetnek csak egyetlen elõnye(?) van. Ha valaki a munkahelyén játszik és belép a fõnök, akkor gyorsan nyom egy ALT-TAB-ot, és máris a legbonyolultabb Excel táblázatot tudja a képernyõre varázsolni. Egyéb elõnyt nem tudok rá mondani. Sajnos ezek a hibák igencsak beleszólnak a program értékelésébe.