Új hardver kiegészítőt fabrikálni dicséretes dolog, de egy régit “újrahasznosítani”, na az kihívás.

A Starpath Supercherger-t 1982-ben dobta piacra az Atari és elsődleges célja az volt, hogy kazettán kínált játékokat lehetett megetetni vele az Atari 2600-al. A két évig forgalmazott kiegészítő nem volt igazán sikeres, összesen 10 játék jelent meg így (lásd wiki). Pedig egyszerű volt a dolog, csak egy kazettás magnó kellett hozzá és máris repült a stuff a gép felé. Nyilván a másolás terjedése és a kiegészítő borsos ára (70 dolcsi) gátolta a megjelenéseket és az elterjedését.

Mai napig vannak még működő Atari 2600-asok szép számmal, sőt fanatikusok is akik fejleszteni szeretnének a gépre. Nekik kínál alternatívát a Supercharger használata, ahogy a Hack-A-Day rendezvény egyik szereplője bemutatja.

A dolog szépsége az, hogy 6502-es gépi kód elkészítésével indul a dolog, ami a C64 programozóknak nem okoz gondot. Kell még hozzá egy retro pc egy hangkártyával és kb ennyi. A “feltaláló” az elkészített assembly programot lefordította, majd egy speciális programmal az elkészült BIN állományt egyszerűen átkonvertálta WAV-vá.

Az elkészült demo mű pillanatok alatt megjelenik az Atari-n, a dolog működik.

Érdekessége egyébként a Superchargernek, hogy 6K RAM-ot tartalmaz ami a sokszorosa az Atari 2600 128 byte RAM-jának.