Eldrick ’Tiger’ Woods 1975. december 30-án született Cypressben, Kaliforniában, 35 mérföldre Los Angelestől. Még járni sem tudott, amikor elkezdett érdeklődni a golf iránt. Állítólag hat hónaposan már nézte, és utánozta apja golfjátékát. Két évesen megjelent a Mike Dougles Show-ban, ahol a legendás komikussal, Bob Hope-pal szerepelt együtt. Hatszor nyerte meg a korosztályos golfbajnokságot, 8, 9, 12, 13, 14 és 15 évesen. Becenevét egyébként egy vietnámi katona után kapta, aki apja barátja volt.

Tiger 1992-ben, 17 évesen vett részt élete első profi versenyén, a Nissan Los Angeles Openen. 1994-ben 34. helyezést ért el a Johnnie Walker klasszikus ázsiai bajnokságon, Thaiföldön. Ugyanebben az évben kezdte meg tanulmányait a Stanford Egyetemen, ahol két év alatt tíz egyetemi bajnokságot nyert. 1995-ben vett először részt a fontosabb bajnokságokon – mint például a Masters vagy a British Open – ám a legfontosabb megmérettetés, a US Open előtt megsérült a csuklója, emiatt vissza kellett lépjen. 1991-ben és 1992-ben ő volt a Golf Digestnél az év játékosa, 1992-ben és 1993-ban a Golf Worldnél nyerte el ugyanezt a címet. A Nagy Milwaukee Open volt az egyik a hét verseny közül, melyen mindenképpen részt kellett vennie 1996-ban ahhoz, hogy bekerüljön a 125 legjobb profi közé. Ez kellett ahhoz, hogy játékjogot nyerjen a PGA-ban (Professzionális Golfozók Szövetsége). Tiger erre az eredményére a legbüszkébb az óta is, mivel megnyert két versenyt, és így a legjobb 30 közé jutott. Ezzel kvalifikálta magát a PGA-ba, ahol végül a 25. helyen végzett. 1996-ban a Sports Illustrated az év sportolójának választotta. 1997. június 15-én profi golfozó karrierje 42. hetében Woods lett a világ legfiatalabb, első számú golfozója, ekkor 21 éves volt. Profi pályafutásának harmadik szezonjában nyolcszor ért el első helyezést a PGA versenysorozatban, így ő lett az összetett bajnok. Az 1999-es évet négy PGA győzelemmel zárta, míg a 2000-es évet két győzelemmel nyitotta. Az Újságírók Szövetsége 1997-ben és 1999-ben az év sportolójának választotta. Ő volt az ötödik golfozó, aki ezt a címet egyszer és a második, aki kétszer is elnyerte. A Világ Sport Akadémia az év sportolójának választotta, ugyanezt a címet nyerte el a professzionális golfozók között 1997-ben és 1999-ben.

Akik azt gondolják, hogy profi golfjátékosnak lenni kifizetődő dolog, egyáltalán nem tévednek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Tiger 2000-ben – nyolc PGA verseny megnyerésével – 7.692.821 dollárt keresett. Ezzel egyébként megdöntötte saját 1999-es rekordját, amikor 6.616.585 dollárt utaltak át a bankszámlájára. Tiger ezzel 19 millió dollárra növelte összesített rekordját a legjobban keresők listáján és 21 millió dollárt keresett világszerte egyéb honoráriumokkal. Ehhez a honoráriumhoz az Electronic Arts is hozzájárult, amikor elindította a Tiger Woods sorozatot, amelynek első része a Tiger Woods 99 PC-n és Playstationön jelent meg, míg a folytatások – a Cyber Tiger Woods Golf, majd a Tiger Woods PGA Tour sorozat évente megjelenő részei – minden létező platformon a legismertebb, legkedveltebb golfjátékká váltak. A legújabb rész már N-Gage-re is megjelent, és ez lett az első olyan játék, ami kihasználja az N-Gage Aréna által nyújtott többjátékos lehetőségeket is.

A programba lépve lehetőségünk nyílik a különböző játékmódok gyakorlására (Practice mode), játszhatunk egymás ellen (Versus mode) egy N-Gage-en akár négyen, vagy játszhatunk egymás ellen Bluetooth vezeték nélküli hálózati kapcsolat segítségével, illetve az N-Gage Arénához csatlakozva. A játék legizgalmasabb részét mégis a karriermód (Career mode) nyújtja, ahol a versenyeken való szereplés mellett lehetőségünk nyílik a fokozatos fejlődésre is. A karriermódba lépve először ki kell válasszuk, hogy melyik versenyzővel indulunk a versenyeken. Ugyanazokat a versenyzőket választhatjuk, mint a gyakorlásnál, de itt a tulajdonságaik (erő, irányítás, célzás) alacsonyabb szintre vannak állítva. Nincsen külön könnyű és nehéz fokozat, de a választható versenyzők képességei között elég nagy az eltérés (a legerősebb: 10-10-9, a leggyengébb: 7-5-5). Miután kiválasztjuk a legszimpatikusabb versenyzőt, a tulajdonságok menüben találjuk magunkat, ahol a kezdő – igen csekély mennyiségű – pénzünkből egy tulajdonságot tovább fejleszthetünk. A tulajdonságaink alapján öt fokozatot érhetünk el a játék során, ezek: Amateur, Pro, Tour, Champion, Master. Amíg az Amateur fokozatban egy-egy tulajdonságunkat 1000 dollárért tudjuk fejleszteni első lépcsőben, addig a Master fokozat utolsó szintje már 130.000 dollárba kerül. Szóval rengeteg pénzt kell gyűjtsünk ahhoz, hogy a legmagasabb szintet elérjük.

Miután levásároltuk a pénzünket, a karriermód menüjébe kerülünk, ahol el tudjuk indítani a játékot (Play), meg tudjuk tekinteni a trófeáinkat (Trophy Case), módosítani tudunk a tulajdonságainkon (Attributes), és megvizsgálhatjuk a statisztikáinkat. Ha elindítjuk a játékot, három további lehetőség közül választhatunk, benevezhetünk valamelyik versenysorozatba (Tournaments), választhatunk a speciális feladatok közül (Scenarios), illetve, ha az első kettőt teljesen kivégeztük, beléphetünk az EA Sports Crown versenybe. Mindenképpen érdemes először a speciális feladatok végigjátszásával kezdeni, hogy elég pénzt tudjunk gyűjteni, és a lehető legjobban felkészített játékossal tudjunk elindulni a versenysorozatokban. A speciális feladatokat többször is végig lehet játszani, mindig kapunk pénzt, ha sikerül helyezést elérnünk. A speciális feladatok során megismerkedünk a mostoha időjárási körülményekkel is. A feladatok ismertetése előtt néhány szót ejtenék az irányításról.

Egy pálya megkezdésekor először meg kell tervezzük, hogy hova szeretnénk ütni a labdánkat. Az 5-ös gombbal felső nézetbe váltva tudjuk ezt megtenni. Mielőtt elütnénk a labdát, nézzük meg, hogy milyen hosszú pályáról van szó, milyen akadályok nehezítik a dolgunkat, és hogy milyen erősségű széllel kell számolnunk. A függőleges csíkozással jelölt rész a fairway, azaz maga a pálya. Mindig úgy kell elütnünk a labdát, hogy a fairway-en belülre kerüljön. Ha a sötétzölddel jelölt területre, vagy egy bunkerba – azaz homok csapdába – esik a labda, akkor a legnagyobb erejű ütésünkkel is csak jóval kisebb távolságra tudjuk eljuttatni a labdát, mint ha a fairway-ről indítottuk volna. Az elütéshez a D-Padot kell használnunk. A lefelé iránnyal tudjuk hátralendíteni az ütőt, majd a felfelé iránnyal tudjuk elütni a labdát. Az ütés erősségét százalékban számolja a program, ha jó a lendítésünk, és gyorsan el is ütjük a labdát, akkor könnyen el tudjuk érni, hogy mindig száz százalékos ütéseink legyenek. Az ütést meg is csavarhatjuk, ha lendítés közben a jobb, vagy bal irányt is nyomjuk. Ez akkor jöhet jól, ha a pályán nagy oldalszél van. A labdát a lehető legkevesebb ütéssel kell eljuttassuk a greenbe, azaz a lyuk körül található területre. Ekkor felülnézetből tudjuk megtervezni, hogy merre gurítsuk a labdát, hogy az a lyukba kerüljön. Egy szaggatott kék vonal jelzi, hogy az adott irányt tartva meddig, és hova gurulna a labdánk az elütése után. Tehát a célkeresztet addig kell állítgatni, amíg azt látjuk, hogy a szaggatott kék vonal pont a lyuk közepébe mutat. Ezután az 5-ös gomb lenyomásával elvégezhetjük az ütést.

Nézzük, hogy milyen speciális feladatokat kell teljesítenünk, és milyen eredményt kell elérnünk ezek során.

Par 3 Challenge
Bronz: 11, Ezüst: 8, Arany: 7
Három, aránylag könnyű Par 3-as szakaszt kell kivégezzünk. Általában, ha minden jól megy, akkor a megadott ütésszámnál (ami ebben az esetben 3) egyel kevesebb elég ahhoz, hogy bejuttassuk a labdát a lyukba, így a három szakaszt könnyen 6 ütéssel teljesíteni lehet.

Chip in Challenge
Bronz: 11, Ezüst: 8, Arany: 7
A pálya közepén kezdünk, és így kell két ütéssel teljesíteni a szakaszokat, ami talán az előző feladatnál is könnyebb.

Par 5 Challenge
Bronz: 16, Ezüst: 13, Arany: 12
Három Par 5-ös szakaszt kell kivégezzünk. Ez azt jelenti, hogy elég hosszú pályák várnak ránk, de ha jól játsszunk, akkor mindegyiket három ütéssel teljesíteni tudjuk.

Sandy Grave
Bronz: 9, Ezüst: 8, Arany: 6
A green közelében található bunkerből kell beüssük a labdánkat a lyukba. Ez már nem lesz annyira könnyű feladat, hiszen az aranyéremhez mindhárom szakaszt két ütéssel teljesítenünk kell.

Par 4 Challenge
Bronz: 12, Ezüst: 11, Arany: 10
Aránylag hosszú pályaszakaszokat kell teljesítenünk, elég rossz időjárási körülmények között. Két szakaszt kell három ütéssel teljesítenünk, és akkor a harmadikat már akár a megadott ütésszámmal is teljesíthetjük.

Corner Cutters
Bronz: 12, Ezüst: 11, Arany: 10
A pályák sajátosságai miatt az első ütésünk mindenképpen száz százalék körüli erősségű kell legyen, hogy sikerüljön megszereznünk az aranyérmet.

Rough Escapes
Bronz: 8, Ezüst: 7, Arany: 6
A green közeléből – de nehezítésként a fairway-től jó messzire – kell két ütéssel bejuttatnunk a labdát. Az első ütést jól meg kell tervezni, és minden erőt bele kell adni, hogy sikerüljön a greenre kerülnünk.

Longest 5’s
Bronz: 15, Ezüst: 13, Arany: 11
A három leghosszabb Par 5-ös pályáját kell leküzdjük. Az időjárás sem kedvez, így ez az egyik legnehezebb feladat az összes közül. Az utolsó szakasz kifejezetten nehéz, ezért az első két szakaszon nagyon jól kell teljesítsünk.

Fantasy 3’s
Bronz: 8, Ezüst: 7, Arany: 6
Jócskán megnehezített Par 3-as pályákon kell két-két ütéssel végeznünk, hogy az aranyérmet megszerezhessük. Az első ütés nagyon erős, és pontos kell legyen.

A Day at the Beach
Bronz: 8, Ezüst: 7, Arany: 6
Újra a greenhez közeli bunkerből kell indítsunk, de most igen kellemetlen szembe szél is nehezíti a dolgunkat.

Power Fades
Bronz: 11, Ezüst: 10, Arany: 9
Par 4-es pálya szakaszok, rendkívül kellemetlen időjárási viszonyok között. Mindhárom szakaszon három ütéssel kell végeznünk.

#1 Handicap Holes
Bronz: 11, Ezüst: 10, Arany: 9
A program szerint brutálisan nehéz pályák, de ha már sikerült idáig eljutnunk, nem jelent túl nagy nehézséget a leküzdésük. Mindhárom szakaszt három ütéssel kell zárnunk.

Ha ezeken a pályákon túljutottunk, akkor valószínűleg már sikerül a játékosunk tudását olyan szintre fejleszteni, hogy eséllyel indulhatunk bármelyik versenysorozatban. Sok szerencsét hozzá, és remélem, hamarosan találkozunk az N-Gage Arénában!

Tiger Woods

Született: 1975. december 30.
Középiskola: Western High School (Anaheim, California)
Lakóhelye: Orlando, Florida
Egyetem: Stanford Egyetem (Palo Alto, California)
Apja neve: Earl
Anyja neve: Kultida
Magassága: 194 cm
Testsúlya: 82 kg