Most azonban nem Shakespeare Hamletje fog következni, mint a képekből már nyilván kiderült, hacsak nem valamilyen modern felfogású cyber Hamletről lenne szó. Más években ilyenkor karácsony táján a legújabb Amiga modellek bemutatása számított a fő újdonságnak (vegyük akár az A1200-est, vagy a CD32-t, melyek mind a kölni kiállításra jelentek meg). Most azonban kissé más a helyzet és a számítógépes világ egyik érdekes újdonságának bejelentése (nem a Windows ‘95 dákó-román nyelvű verziójára gondolok) kívánkozik ide, mely talán ismét „erős bástya“ lesz a „nem PC“ oldalon…

A Be, Inc-et 1990-ben alapította Jean-Louis Gassée, aki korábban az Apple termék részlegének volt az elnöke, hogy forradalmi megközelítésével „megtörje a határokat“. A Be termékcsalád első tagját, a BeBox™-ot 1995. október 3-án jelentették be. Ez a rendszer – a erőteljes hardware-ével, a hordozható objektum orientált operációs rendszerével, továbbá a hang, a video és a kommunikációs képességek sokaságával – kiegyensúlyozott, hogy számottevő alternatívát jelentsen a következő generációs alkalmazások számára. Ez az első valódi valós idejű rendszer, mely több processzoros, preemptív multitaskingot, gyors I/O és egyéb bővítési opciókat kínál.
Mi van a fantasztikus lehetőségek mögött? Egy még fantasztikusabb hardware. A hat rétegű nyomatott áramköri lapon helyezkedik el az alkatrészek többsége, köztük a gép lelkének számító két PowerPC 603-as processzor, melyek órajele 66 MHz. E processzorok 8 kB adat és 8 kB utasítás cache-t tartalmaznak a lebegőpontos és a memória management egység mellett. A memória is terjedelmes lehet, mely a valódi multimédia alkalmazások esetén szükséges is. Az MPC105 típusú chip gondoskodik a 4 pár 72 lábú SIMM kezeléséről. A foglalatok párban tölthetők fel, hogy a busz szélesség 64 bit legyen. Max. 32 MB-os modulok alkalmazhatók, így a teljes kiépítettség esetén 256 MB RAM lehet a gépben. Más információk szerint 128 MB-os SIMM-ek is alkalmazhatók, mindenesetre 60 ns vagy gyorsabb modulok kellenek. A paritás bitek jelenleg érdektelenek, de később esetleg opcióként kezelni fogja a hardware.
A gép rendelkezik Flash ROM-mal is, melynek mérete 128 kB. Az első része írásvédett és tartalmazza a update-hez, ill. hiba esetén a ROM tartalmának floppy-ról történő visszatöltéséhez szükséges kódot.
A gépben található PCI buszon három PCI busz master bővítő sáv, az SCSI vezérlő, a korábban már említett MPC105 és a PCI-to-ISA híd csatlakozik. A PCI bővítő helyekbe teljes méretű kártyák is elhelyezhetők. A PCI busz órajele 33 MHz.
Az Intel által gyártott 82378-as típusjelű áramkör teremti meg a kapcsolatot a PCI és az ISA buszok között. Ez utóbbi 5 16 bites ISA kártya fogadására képes. Azonban csak olyan kártyák alkalmazhatók, melyek rendelkeznek a Be operációs rendszeréhez írt meghajtó programmal. Az ISA buszra csatlakozik a legtöbb Be hardware elem: a billentyűzet, mely szabványos PC-s billentyűzet 5 pólusú DIN csatlakozóval. Az egér csatlakozó, mely PS/2 típusú (6 pólusú mini DIN) az I/O Card-on található. A géphez gyárilag nem adnak billentyűzetet és egeret, hogy mindenki szabadon választhasson az általa kedvelt típusokból…
A gépben 3 1/2 “-es floppy található, mely 720 kB, ill. 1.44 MB MFM formátumú lemezeket kezel.
Összesen négy 9 pólusú csatlakozóval ellátott soros port van kiépítve a gépben. Az első két soros port a COM1 és COM2-nek megfelelő címen helyezkedik el és ISA/PREP megfelelő, míg a másik kettő nem szabványos, a MIDI-nek megfelelő órajellel működik, de lehetőség van a szabványos bitsebességek használatára is. A párhuzamos port kétirányú, és szabványos 25 pólusú csatlakozóval rendelkezik. Lehetőség van DMA-t és megszakítást használni a párhuzamos porttal kapcsolatban is.
A MIDI portok teljesen szabványosak: a kimenetek meghajtó képessége és a bemeneteken levő opto csatoló is előírás szerinti, így nincs szükség további illesztőelemekre. Két joystick port van, ezek szabványos PC-s analóg joy-okat támogatnak
A hangrész is figyelemre méltó: 16 bires stereo CODEC található a gépben a hangminták létrehozásához és lejátszásához. a két fő mintavételi frekvencia (44.1 és 48 kHz) és azok leosztásából származó értékek támogatottak. A vonali (Line), CD és a mikrofon bemenet a három bemeneti lehetőség, a kimentek a vonal, a fejhallgató és hangszóró, mely utóbbi hangereje külön állítható. A kábelezésből származó föld-hurkok hatásának elkerülésére (brumm) kiegészítő elemek kerültek beépítésre.
Három IR (infravörös) port került beépítésére, melyek mindegyike lehet adó vagy vevő, ezek segít§egével akár távolabbról is vezérelhető a gép (pl. egy bemutató során).
A hardware végére maradt a Geekport nevű „jószág“, mely egyedülálló a gépben. A 37 pólusú csatlakozón digitális és analóg I/O funkciók és tápfeszültségek érhetők el. Két 8 bites digitális port, 4 A/D láb, melyek 12 bires A/D konverterhez csatlakoznak, 4 D/A láb, melyek 8 bites D/A konverterről kapják a jelet, további 11 lábon tápfeszültségek (+5, +12, -12 V, GND) találhatók, melyek biztosítókkal védettek.
A BeBox beépített TCP/IP támogatással rendelkezik, csak egy NE2000, vagy 3Com 3C503 Ethernet kártyát kell a gép dugni és máris használhatjuk a hálózaton a gépet. Az internet csatlakozás elősegítése érdekében PPP támogatással is rendelkezik a gép.
A gép külsejéről még nincsenek adatok, de annyi biztos, hogy 2 db 3.5 “ félmagas és 2 db 5.25 “ félmagas tárolóhely lesz (ez utóbbi egybenyitható).
Ennyi hardware ismertető után, mit is nyújt a software? Az operációs rendszer teljesen többszálú (multithreated). A CPU-k képesek átkapcsolni a szálak között, végrehajtva egyik részletét a másik után, ami úgy tűnik, hogy a több szál – több alkalmazás – egyszerre fut. Ennek révén lehetőség van arra, hogy miközben egy ablakban animáció lejátszása történik, egy másik ablak tartalmát scrollozzuk, anélkül, hogy a nem aktív ablakban megállna az animáció lejátszása.
A BeBox interaktív és grafikus user interface-szel rendelkezik és az első számítógép, melynél minden ablaknak saját grafikus környezete van. 
A rendszer lelke a Kernel, mely kezeli a virtuális memóriát, felügyeli a multithreading-et, a process-ek közötti kommunikációt, a processzorok megosztását. A kernel nyolc processzor együttműködését képes felügyelni, bár a BeBox-ban csak kettő található. A kernelben csak a floppy és a hard disk kezelés található, a többi egység kezelését külső programok végzik. Ez a modularitás lehetővé teszi a új szolgáltatások bevezetését a kernel megnövelése vagy a hatékonyságának veszélyeztetése nélkül.
A következő lépcső a serverek szintje. A client-server architektúra lehetővé teszi, hogy a háttérben futó server alkalmazások elvégezzenek olyan feladatokat, melyek normális esetben a futó programra hárulnának. Ez a megoldás hatékonyabbá teheti a programfejlesztést. A BeBox két alapvető serverrel rendelkezik: a Storage Server, mely az adatok tárolásával kapcsolatos feladatokat intézi és Application Server, mely a felhasználói felület manageléséért felel.
A harmadik szint a Software Kit-e, mely a legfelső szintet képviselik a rendszerben. Ezek biztosítják az application programming interface-t (API) a rendszer többi eleme felé. Csak felsorolásszerűen: Application, Storage, Interface, Media, Midi, Network és Device.
A bevezetőben már szóba került a valós idejű operációs rendszer, ennek keretében lehetőség van az egyes folyamatok (pl. audio és video lejátszás) szinkronizálására a belső órával, vagy pl. külső MIDI vagy SMPTE jellel.
A Be software kit-eit C++-ban írták, így várhatóan az lesz az alkalmazások, természetes“ nyelve. A rendszer felépítésé, hogy a shared library-k futásidőben kerülnek linkelésre lehetővé teszi, hogy az alkalmazások kis méretűek maradjanak és hatékonyan használják ki a memóriát.
Az alkalmazások fejlesztése a Metrowerks® CodeWarrior™ fordítóval és fejlesztő környezettel történik, vagy BeBox-on, vagy Macintosh-on. Ez utóbbi most még valószínűbb, mert a fejlesztő programok egy részének nincs még BeBox verziója. Mindenesetre várják fejlesztők jelentkezését, hogy minél több program legyen a gép piaci megjelenésekor, és természetesen a fejlesztők gépekhez is jóval a kereskedelmi megjelenés előtt juthatnak. A library-k, a header file-ok és a fejlesztői dokumentáció minden gép „alaptartozéka“ lesz.
Nem írtunk még az árról. Az alapkiépítés kb. $1600-ba fog kerülni, ami a gép lehetőségeihez képest igen kedvező.
És végül a címek, ha valakinek kedve van felvenni a céggel a kapcsolatot, vagy csak egyszerűen „bóklászni“ kíván a cég WWW serverén.
Be, Inc.
800 El Camino Real
Suite 300
Menlo Park, CA  94025
Tel: (415) 462-4141
Fax: (415) 462-4129
Európai kirendeltség:
Be, Inc.
Suite 336, Immeuble Olivetti
Rue de l’ancien marché
92800 Puteaux
France
Tel: (33) 1 49 06 73 77
Fax: (33) 1 49 06 73 79
Internet:
E-mail: info@be.com
Ftp: ftp.be.com
Web: http://www.be.com
(JOCO)